Ministar nakon novog poskupljenja goriva u BiH: “Sipajte gdje je jeftinije”

U Federaciji BiH gorivo je poskupilo za pet feninga po litru, a očekuje se da će isto desiti i na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da će razgovarati sa svim većim distributerima nafte i naftnih derivata o tome šta Vlada može da učini i kako da interveniše u slučaju drastičnih poremećaja na tržištu goriva.

Gluhaković je rekao da će o tome imati detaljnije informacije nakon razgovora sa distributerima, među kojima je i Rafinerija nafte u Brodu. On je naveo da se za određene korekcije cijena goriva koriste razni trenuci, poput vremena izborne kampanje, ali i da se cijene goriva razlikuju od Trebinja do Kostajnice.

– Razlika je oko 27 feninga u Semberiji u odnosu na ovaj dio ovdje. I u Biraču je takođe niža cijena – rekao je Gluhaković, za Srpskainfo.

On je istakao da se najavljuje i poskupljenje cigareta u narednoj godini, te da su u pojedinim dijelovima RS-a poskupili pekarski proizvodi.

– Nama u Vladi je važno da nema monopolskog ponašanja i da nemamo jedinstvene cijene na benzinskim pumpama. Važno je da nemamo tu neku “diktaturu” nad tržištem od pojedinih distributera, ali ponavljam, svako od nas ima pravo da toči gorivo gdje je jeftinije – poručio je Gluhaković.

Po podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prosječne cijene goriva na benzinskim pumpama u cijeloj Bosni i Hercegovini prošle sedmice bile su 2,34 KM.

Related posts