Ministar Dedić posjetio Konjic: Olakšati rad mladim poljoprivrednim proizvođačima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je sa saradnicima posjetio Općinu Konjic.

Tokom posjete ministar Dedić je zajedno s načelnikom Općine Konjic, Osmanom Ćatićem i direktorom IFAD projekta za BiH, Halilom Omanovićem, održao sastanak s predstavnicima Službe za privredu, finansije i društvene djelatnosti i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic. Nakon sastanka na kojem je prezentirana evaluacija projekata s kojima je Općina Konjic apilicirana kod IFAD-a, upriličena je posjeta poljoprivrednom gazdinstvu Dževada Maksumića u konjičkom naselju Borci.

Maksumić se uspješno bavi stočarstvom i poljoprivredom više od dvije decenije a njegovi sinovi Sedin i Seid, nastavljajući porodičnu tradiciju, prije četiri godine su registrovali obrt, obezbjeđujući sebi na taj način stalna zaposlenja.

“Ovi mladi ljudi pravi su primjer da mlade osobe u našim ruralnim područjima mogu kroz poljoprivredu ostvariti prihode za sebe i svoju porodicu. Mi smo povećali budžetska  sredstva za poljoprivredu i sretni smo kada vidimo zadovoljne poljoprivredne proizvođače na terenu. Vjerujemo da ćemo  kroz veću podršku poljoprivredi, kroz projekte IFAD-a, podršku kantona i općina olakšati  djelovanje poljoprivrednim prozvođačima, učiniti poljoprivredu održivom i time svakim danom jačati proizvodnju hrane u našoj zemlji”, kazao je ministar Dedić.

Načelnik Ćatić se zahvalio ministru Dediću na posjeti i podršci koju Vlada FBiH pruža poljoprivrednicima na konjičkom području.

 “Današnjom posjetom  željeli smo da skrenemo pažnju na mlade ljude i pozovemo mlade koji su na selu da iskoriste sve poticaje koji se nude od državnog, federalnog, kantonalnog do općinskog, da rade i proizvode i ostvare se u svojoj domovini i svom Konjicu”, kazao je načelnik Ćatić.

“Naša petočlana porodica živi isključivo od stočarstva i poljoprivrede, i s obzirom da smo uvidjeli da sve ono što proizvedemo možemo odmah prodati, odlučili smo se stalno proširivati i proizvoditi što više proizvoda na našem gazdinstvu, tako da nam svaki vid podrške mnogo znači. Čuli smo od ministra Dedića da su iznosi poticaja za 2022. godinu znatno  uvećani, što nas posebno raduje i daje snagu da nastavimo istim i jačim tempom  u budućnosti”, kazao je Sedin Maksumić, zahvaljući se na posjeti i prilici da sa resornim federalnim ministrom razmijene potrebne informacije i upoznaju ga sa potrebama mladih poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini.

Related posts