Lopovi vrebaju kuće krajiške dijaspore

Dok je u USK-u autokriminal gotovo iskorijenjen, evidentan je konstantan rast provalnih krađa u kuće i stanove građana koji borave u inostranstvu.

U proteklih sedam dana na području Unsko-sanskog kantona policija je evidentirala desetak provalnih krađa u svih osam općina, ali ipak u Velikoj Kladuši najviše. Iako se ne radi o najtežem krivičnom djelu, krađe u Unsko-sanskom kantonu su najučestalije, a policija nailazi na niz prepreka prilikom rješavanja slučajeva razbojništva. Naime, za većinu njih saznaju naknadno, kada se na primjer vlasnici provaljenih kuća vrate iz dijaspore, a tada su se već tragovi dobro “ohladili”.
O ovome smo razgovarali sa portparolom Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Bahrudinom Dželalagićem, koji je nedavno stupio na ovu dužnost odlaskom njegovog prethodnika Ale Šiljdedića u mirovnu misiju na Kipar.

Krađe vozila

– Istina je da u najvećem broju imamo posla sa slučajevima iz oblasti krivičnih djela protiv imovine, neko drugi će se baviti uzrocima zbog čega je to tako, a policija radi na otkrivanju. Ipak, uprkos svemu, u Bihaću je došlo do smanjenja broja djela ove vrste, odnosno do povećanja broja riješenih slučajeva. Plod je to pojačanog rada policijskih službenika. Mi kroz svoje redovne i planske aktivnosti poduzimamo sve mjere i radnje da bismo spriječili takve pojave, kazao je Dželalagić.

Jedan od sigurnosnih problema predstavljaju i krađe motornih vozila. U izvještajnom periodu tokom prvih šest mjeseci ove godine evidentirane su četiri krađe vozila, a statistika ukradenih vozila je gotovo identična onoj od prošle godine.

Ukradena su dva vozlla VW na području Bihaća i Bužima, mercedes i škoda, po jedno vozilo na području Sanskog Mosta i Ključa, za šta je sačinjen izvještaj protiv tri osobe koje su i povratnici u vršenju krivičnih djela.

– To je daleko manja brojka nego što se s istim problemom suočavaju naše kolege u Sarajevu ili Banjoj Luci. Dakle, to se apsolutno ne može porediti sa brojem izvršenja u USK-u. Zašto je to tako, pa moguće je da je zbog samog broja stanovništva, zbog razrijeđenosti kantona, stanja u društvu, a djelimično je tako i zbog toga što smo mi u policiji napravili takav ambijent da smo na vrijeme reagovali i bili smo u mogućnosti suzbiti tu vrstu kriminala. I u ta četiri slučaja ističe se Sanski Most, jer i iz oblasti autokriminala prekršioci dobro paze gdje će izvršiti otuđenje, kaže portparol.
Sanski Most i Ključ nalaze se na samoj granici između entiteta, a što se ranije pokazalo praktičnim i u slučajevima pljački kladionica, jer bježeći preko nevidljive entitetske granice, lopovi smatraju da će tako lakše izbjeći policiju.

“Ali to im ne uspijeva jer mi imamo odličnu suradnju sa kolegama iz MUP-a RS-a, kao i sa svim drugim policijskim agencijama u BiH tako da to više nije kao što kriminalci misle. Samo ne mora značiti da su izvršioci iz drugog entiteta ili da u njega bježe, jer češće se dešava da samo prođu kroz njega, a da su iz nekog drugog kantona. No važno je da smo svi uvezani”, kaže Dželalagić.

No iako je autokriminal gotovo iskorijenjen, u USK-u broj provalnih krađa u kuće i druge objekte je jako veliki.

Ova grupa krivičnih djela i dalje je najbrojnija u strukturi cjelokupnih krivičnih djela, navodi se u izvještaju MUP-a USK-a. Evidentirano je 316 djela protiv imovine, što čini 44 posto od ukupno svih počinjenih djela. Najveći broj – 111 desio se u Bihaću, zatim sa 62 slijedi Sanski Most i Cazin sa 44.
– Mi smo nedavno izdali i javno saopćenje za građane Unsko-sanskog kantona, ciljajući vrijeme dok su građani koji žive i rade u inostranstvu bili na odmorima u domovini. Nažalost, takvi domovi, najčešće kuće, meta su izvršilaca teških krađa. Apelirali smo na vlasnike praznih objekata da ih zaštite koliko mogu. Mi svi znamo da oni imaju svoje porodice i rođake ovdje kojima mogu ustupiti ključeve domova kako bi ih oni mogli obilaziti s vremena na vrijeme. Tako bi se mogao djelimično i spriječiti broj izvršenja. Napominjem da policijski službenici patroliraju redovno rejonima gdje se takva djela izvršavaju, ali naša patrola ne može ući u objekat ili čak dvorište tako da ni ne znaju da li je izvršeno neko krivično djelo. Već kad vlasnik dođe kući i kad naknadno prijavi, moguće je doći na lice mjesta. Možete misliti koji je nama problem pronaći izvršioce ako se provala desila prije tri mjeseca. Ali opet dobro radimo i imamo dobru stopu otkrivenosti mada je situacija alarmantna, kazao nam je portparol.

Od ukupnog broja krivičnih djela protiv imovine, po nepoznatom izvršiocu je počinjeno 270 ili 38 posto krivičnih djela, navodi se u polugodišnjem izvještaju MUP-a USK-a. Rasvijetljeno ih je odmah 197 ili 28 posto, a naknadno je rasvijetljeno 40 krivičnih djela iz ranijih godina. Za krivična djela protiv imovine prijavljeno je 257 lica, od toga 17 maloljetnika i 128 povratnika u vršenju krivičnih djela.

Dalje u policijskom izvještaju kažu:

“Meta izvršilaca ovih krivičnih djela su najčešće stambeni objekti (pogotovo čiji vlasnici su na privremenom radu u inostranstvu ili su odsutni iz drugih razloga), poslovni objekti i motorna vozila. Najčešće se otuđuje tehnička roba, dijelovi objekata (građevinski materijal i stolarija), ali i garderoba, nakit, novac i slično. Saznanja ukazuju da ima slučajeva da ova krivična djela čine i lica sa drugih područja i kantona. Ova vrsta krivičnih djela događa se i u urbanim sredinama. Zbog brojnosti ovih krivičnih djela, policija Unsko-sanskog kantona preduzima razne mjere i provodi analize sa ciljem smanjenja broja ovih krivičnih djela.”

Podsjetimo, policija u Sanskom Mostu ljetos je uhapsila E. V. (1981), osumnjičenog da je na užem gradskom području počinio više teških krađa (provaljivao je u više kuća radnika iz dijaspore) i da je povratnik u vršenju ovog krivičnog djela.

Više krađa

Iz kuća je uzimao nakit, TV prijemnike (LCD i plazme), razni alat i druge vrijednosti koje je nakon toga prodavao osobama iz Sanskog Mosta i Prijedora. Nakon što su ga otkrili, u njegovoj kući su pronašli stotine predmeta iz provalnih krađa koje nije žurio da proda zabadava.

Nakon toga su otkrivene još dvije osobe koje se terete za prikrivanje, koje su se također bavile preprodajom ukradenih stvari.

Analizirajući različite zaplijenjene predmete, policija je došla do zaključka da potiču iz najmanje devet različitih domova.

Za neke je utvrđeno kada je u njih provaljeno, a neke će vlasnici možda tek prijaviti ovih dana kada budu u vrijeme božićnih praznika dolazili na odmor u svojim kućama u domovini.

oslobodjenje.ba

Related posts