Ljepote Cazina: Gorica, niz od 7 mlinčića, vodopad, pećina

Krajina obiluje mnoštvom historijskih ostavština i elementima prirodne blagodati. Cazin je također, jedan od gradova koji imaju bogatu riznicu prirodnih ljepota.

Skoro u svakom djeliću Općine Cazin postoje neotkrivene ili manje poznate prirodne cjeline koje su melem za oko posmatrača i ljubitelje prirode. U duhu predstavljanja zanemarenih, zapuštenih i manje poznatih mjestašaca koja graciozno bacaju svoju ljepotu samo za sebe, otkrivamo našim čitateljima i tajnu postojanja mlinova koji se nalaze u Kovačevićima, ispod “Galašićke” tik uz Gračanicu.

U prkos vremenu, 7 starih mlinčića, odvažno, preživljava vremenske uslove i nemarnost mještana očuvanju ovog blaga. Mlinčići su za vrijeme ratnog perioda bili od velike koristi za lokalno stanovništvo koje ih je koristilo za mljevenje žita. Danas, samozatajno u tišini svog postojanja, okruženi zvukom vodopada koji krasi prirodni ambijent, odolijevaju hitrom žuboru rijeke.

Pored mlinčića smjestila se i jedna pećina. Po predaji starijih, navodno, vodila je do Pećigrada. Fotografije pećine nemamo jer je prohodnost do nje nepristupačna, zbog velike količine smeća i raznog otpada koju naši nesavjesni sugrađani odlažu.

U cilju oživljavanja duha odvažnih mlinčića i prirode, ne možemo, a da vam ne skrenemo pažnju na ovo lijepo mjesto gdje se, možemo družiti, organizirati izlete, šetnje prirodom ili vožnju biciklom. Naravno u čistom i lijepom ambijentu, samo ukoliko se svi potrudimo da očuvamo ono što nam je priroda povjerila na ruke. – piše cazin.net

Related posts