Kostarika šokirala Japan i zakomplikovala stanje u grupi E

Fudbaleri Kostarike savladali su Japana rezultatom 1:0 u drugom kolu grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru.

Japanci su na krilima velike pobjede protiv reprezentacje Njemačke krenuli ofanzivnije od protiivnika kako bi protiv objektivno najslabije selekcije u grupi rješili pitanje pobjednika i svog prolaska u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Kostarika se, pak, postavila dosta defanzivno i odolijevala napadima Japana, koji je od samo starta diktirao tempo utakmice i imao je veći posjed lopte.

Ipak, Japanci nisu imali energiju koja bi dovela zamlju zlazećeg sunca do prednosti, a tempo utakmice bio je dosta spor.

Kružili su Japanci oko gola Keylora Navasa, ali do poluvremena nisu uspijevali da probiju bedem koji je postavio selektor Kostarike.

Naposlijetku na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku su Japanci pojačali tempo u nastojanju da dođu do pobjede, nizali su se neefikasni napadi, a najbolje šanse Japan je imao iz prekida, budući da su u nekoliko navrata mogli prijetiti iz slobodnog udarca.

A zatim je došla kazna. Nakon jedne izgubljene lopte Japanaca, Fuller je iskosa lijepo pogodio. Bio je to prvi šut u okvir gola Japana. Igrala se 82. minuta utakmice.

Japanci su zatim krenul na sve ili ništa, ali u prkos nekoliko dobrih prilika, mreža Keylora Navasa ostala je netaknuta.

Sada Španija, Japan i Kostarika imaju po tri boda na tabeli, dok je Njemačka posljednja bez bodova, iako večeras Nijemc igraju protiv Španije, te bi u slučaju pobjede Njemačke o putnicima u osminu finala odlučivale utakmice posljednjeg kola.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts