Konferencija u Bihaću prilika za razmjenu ideja koje mogu ubrzati put BiH ka EU

Bosna i Hercegovina nije srpska, niti hrvatska, niti bošnjačka, ona pripada svima te, stoga, svi moraju biti ravnopravni, a političari u BiH to moraju shvatiti da bi građanima pružili bolju budućnost, kazala je danas bivša poslanica u Evropskom parlamentu i dugogodišnja predsjednica Komisije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pack.

Stoga će, kako je rekla, međunarodna konferencija o temi “BiH: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?” biti odlična prilika za razmjene ideja i prijedloga koji će pomoći BiH da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je najavljeno na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu, ovu trodnevnu međunarodnu konferenciju koja će biti održana u Bihaću od 19. do 21. maja organizira Panevropska unija BiH.

Tokom konferencije više od stotinu sudionika govorit će o trenutnoj situaciji u BiH, regiji i cijeloj Evropi, integracionim izazovima te ispunjavanju uvjeta za kandidatski status BiH.

Pack je istakla činjenicu da BiH još nije članica EU mogu promijeniti samo bosanskohercegovački političari, jer se unutrašnji problemi mogu rješavati samo unutar zemlje.

– Tri naroda u BiH moraju zajednički raditi na tom problemu kako bi BiH pristupila EU – naglasila je.

Članica Predsjedništva Panevropske unije BiH Jasmina Pašalić kazala je nešto više o Panevropskoj uniji BiH te podsjetila da je formirana 1994. godine.

Od tada pa do danas, kako je istakla, ova organizacija usmjerava svoje aktivnosti ka promociji BiH u međunarodnim okvirima kao evropske zemlje koja, ipak, nije institucionalno vezana za EU.

Također je istakla da je Panevropska unije dala značajan doprinos reformama i promjeni političke atmosfere u BiH, koji se ogleda kroz upućivanje apela državnim institucijama da brže donose i usvajaju reforme neophodne za ulazak BiH u EU te stvaranja osnove za BiH kao funkcionalne i efikasne države.

Kazala je da svaka godišnja konferencija završi donošenjem deklaracije koja uvijek identificira nešto novo, odnosno potrebe BiH za promjenama da bi što brže i efikasnije krenula ka statusu zemlje kandidata.

Direktor predstavništva Fondacije “Konrad Adenauer” u Sarajevu, glavnog partnera konferencije, Karsten Dummel konstatovao je da je potrebno imati političku volju da bi se “izravnao put BiH ka EU”.

– Nekada je ta politička volja jača izvana, nego unutar zemlje. Zbog toga je naš zadatak ujediniti sve pozitivne snage i ići naprijed – zaključio je.

Savjetnik predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija najavio je da će tokom konferencije u Bihaću biti održana tri panela te da će neki od govornika biti i predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire, potpredsjednici Federacije BiH (FBiH) Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark te zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

Related posts