Koliko je izvjesno ponovno zatvaranje te kako bi ekonomija preživjela

Streloviti rast broja zaraženih već je doveo do uvođenja pojačanih mjera u nekim dijelovima naše zemlje, a val novog zatvaranja i uvođenja vanrednog stanja uvelike dolazi sa Zapada.

Logično pitanje koje se postavlje je koliko je nama ostalo do proglašenja vanrednog stanja te šta bi ono u novoj varijanti moglo podrazumijevati i još važnije kakav će utjecaj na ekonomiju imati.

Uvođenje novih mjera kroz policijski sat i proglašenja vanrednog stanja kao da u talasu dolazi sa zapada. Prvo je prije dva dana Pariz uveo policijski sat, potom su nove mjere najavljene u zemljama srednje Evrope, da bi vanredno stanje jučer stupilo na snagu u Sloveniji.

Znajući kako razmišljaju naše zdravstvene vlasti već krajem ove sedmice, kad obično krizni štabovi donose nove mjere, neka pooštravanja i restrikcije mogle bi biti na stolu, a kako se obično mjere samo prepisuju, već se sada naslućuje šta bi to moglo biti.

Dio ekonomske struke, kao i predstavnici poslovne zajednice već su prošle sedmice poručili da novi lockdown ekonomija u našoj zemlji ne bi preživjela.

Pandemijski negativni efekti na ponudi i potražnji su izraženi i posljedice donose u svakom slučaju, a nove mjere koje bi donijele skraćenja radnog vremena ili čak potpune zabrane rada bile bi potpuno pogubne.

Više na Klix.ba

Related posts