Ko bude gledao klipove ISIL-a, ide u zatvor na 15 godina

Ljudi koji često budu gledali teroristički sadržaj sa svojih kompjutera mogli bi da se suoče sa kaznom zatvora od 15 godina, navela je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rudd, prenosi B92.

Kako kaže, u Britaniji će uskoro doći do promjene zakona kada je riječ o on-line aktivnostima stanovnika. Zbog porasta terorizma, svako ko bude gledao sadržaj koji uključuje propagandne aktivnosti ISIL-a i to bude ponavljao suočiće se za velikom zatvorskom kaznom.

“Oni koji budu gledali kako se pravi bomba, posjećivali siteove terorističkih organizacija suočiće se sa zakonom. Trenutno postoji rupa u zakonu oko materijala koji se gleda i onog koji se preuzima. Izmjene u zakonu će omogućiti policiji da bude u korak sa ponašanjem na internetu i da radi na prevenciji terorizma”, rekla je.

Ona je istakla da bi akademici, novinari i pripadnici još nekoliko profesija imali opravdanje ukoliko bi se njihovo ime našlo na listi posjetilaca sumnjivih siteova, kao i da će biti “oprošteno” i onima koji slučajno preko reklama dođu na ovakve siteove.

Maksimalna kazna zatvora sa kojom bi se ljubitelji ovakvog sadržaja mogli suočiti biće 15 godina zatvora.

U posljednjih 12 mjeseci, objavljeno je 67.000 tvitova iz Velike Britanije koji promovišu ISIL. Vladi će pomoći i internet kompanije koje aktivno rade na suzbijanju ovakvog sadržaja.

Related posts