Klub SDA u Skupštini USK održao sastanak sa sindikatima obrazovanja i ponudio podršku u ostvarivanju prava

Nakon što su sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja i srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona predsjednicima Klubovima poslanika i predsjedavajućem Skupštine USK, izrevoltirani višemjesečnim ignorantskim odnosom kantonalne Vlade prema predstavnicima prosvjetnih radnika, uputili zahtjev za sastanak, poslanici Kluba SDA danas su se susreli sa predsjednicima sindikata koji okupljaju blizu tri hiljade prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu.

Zastupnici SDA u Skupštini USK upoznati su sa nizom problema koji su u ovom resoru generirani u mandatu aktuelne Vlade Unsko-sanskog kantona: nepoštivanje Kolektivnog ugovora, neprilagođenost pedagoških standarda, nedostatak osnovnih sredstava za izvođenje nastavnog procesa, izmjene Pravilnika o prijemu u radni odnos bez saglasnosti sindikata koji isključuje do sada važeće parametre, čime se otvara prostor političkog uticaja na proces zapošljavanja u obrazovanju i niz drugih pojava koje demotivirajuće djeluju na nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama u našem Kantonu.

Klub SDA zahtjeve sindikata smatra u potpunosti utemeljenim i opravdanim, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje plaća prosvjetnih radnika, jer se to realiziralo u ostalim kantonima FBiH zahvaljujući većim prihodima u svim budžetima, a posebno tranšama Vlade Federacije prema kantonima, koje u slučaju Unsko-sanskog kantona u protekle dvije godine iznose 55 miliona KM. Uzimajući u obzir činjenicu da je došlo do značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i da prosvjetu svake godine napušta veliki broj radnika ( odlasci u inostranstvo, penzionisanje ) zastupamo stav da već mjesecima postoje svi preduvjeti da se materijalni status krajiških prosvjetara popravi.

Nažalost, zanemarujući činjenicu da je nastavnik u srednjim školama Unsko-sanskog kantona u ovom trenutku najslabije plaćen u Federaciji BiH, dok prosvjetni radnici u osnovnim školama našeg kantona imaju veću plaću samo od njihovih kolega u Goraždu, Vlada Unsko-sanskog kantona se isključivo bavi „osnivačkim skupštinama“ NES-a čemu podređuje sve resurse građana Kantona, zanemarujući svoje ustavom predviđene obaveze, od kojih je briga o obrazovanju jedna od ključnih. Nekoliko dana do kraja godine, Vlada i Skupština USK nisu usvojili nijedan dokument neophodan za funkcioniranje sistema u narednoj godini. Nema nacrta, rebalansa ili prijedloga budžeta, finansijskih planova vanbudžetskih ustanova ni premije zdravstvenog osiguranja.

Pozivamo Vladu Kantona da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalaze prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu, započne socijalni dijalog, pristupi izradi budžeta za narednu godinu u skladu sa njihovim zahtjevima i stvori uvjete za nesmetano odvijanje nastavnog procesa u kojem će biti zadovoljni i nastavnici i učenici.

Izvor: Krajina.ba

Related posts