Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su “visoki datumi”, jer za pripremu je potrebno par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku, kojeg neki zovu kljuka, struga, greba…
Dakle, kljukuša je starisnko jelo sa kojim se može eksperimentisati, pa preporučujemo da probate ovaj recept:
Potrebno:
– oko 2 kg krompira,
– 200 g brašna,
– 150 ml ulja,
– soli po ukusu,
– biber po ukusu,
– 2 glavice luka (ili praziluk po želji)
– komadić putera
Priprema:
– Oguliti krompir i izrendati ga na krupno rende
– Pomiješati krompir, ulje i začine
– Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati
– Možete dodati sitno sjeckani luk ako volite
– Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije, a neki preporučuju da koristite pleh od rerne
– U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata
– Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lijepo porumeni, gotova je.