Klasik bosanske kuhinje: Napravite najbolju kljukušu u životu

Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su “visoki datumi”, jer za pripremu je potrebno par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku, kojeg neki zovu kljuka, struga, greba…
Dakle, kljukuša je starisnko jelo sa kojim se može eksperimentisati, pa preporučujemo da probate ovaj recept:

Potrebno:

– oko 2 kg krompira,

– 200 g brašna,

– 150 ml ulja,

– soli po ukusu,

– biber po ukusu,

– 2 glavice luka (ili praziluk po želji)

– komadić putera

 

Priprema:

– Oguliti krompir i izrendati ga na krupno rende

– Pomiješati krompir, ulje i začine

– Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati

– Možete dodati sitno sjeckani luk ako volite

– Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije, a neki preporučuju da koristite pleh od rerne

– U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata

– Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.

Kada odozgo lijepo porumeni, gotova je.

Related posts