Kavazović: Nismo slutili koliko će daleko pojedini političari ići u izjavama

U haremu Careve džamije u Sarajevu upriličen je tradicionalni svečani bajramski prijem povodom Kurban-bajrama, a domaćin ove svečanosti, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je podsjetio da se vjernici i u obredima kurbana i u hadžu prisjećaju Božijeg poslanika Ibrahima a.s., javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjernici se i u obredima kurbana i u hadžu prisjećaju Božijeg poslanika Ibrahima a.s., i njegove porodice, jer je Ibrahim a.s., ili Abraham, otac monoteizma. On je u vrijeme nastanka ciivlizacije na kojem se temelji današnji globalni svijet bio glas vjere”, rekao je Kavazović, dodajući kako je ipak zbog svoje vjere utočište morao potražiti drugdje.

“Istorija pamti samo ona mjesta koja su bila utočište prognanima. Ona mjesta u koja se bježalo, ona su pobjeđivala, njima je pripadala budućnost, ona su nosila baklje civilizacijskog napretka. I danas nije drugačije, zato se nadam da će duh otvorenosti i solidarnosti nadvladati u Evropi i svijetu”, kazao je Kavazović.

Podsjetio je da je nedavno boravio u SAD-u gdje je imao priliku uzeti učešće na konferenciji na kojoj se razgovaralo o mehanizmima zaštite vjerskih sloboda u svijetu.

“Bilo je potresno slušati kazivanja o stradanju muslimana u Mijanmaru, Jezida i kršćana u Iraku i drugim dijelovima svijeta. Podsjetilo me to na stradanje naših ljudu i u Bosni i Hercegovini. Zagovaranje ekskluzivnih prostora s jednom vjerskom ili etničkom grupom neminovno vodi ka sukobu nad manjinama. U početku je to diskriminacija, a na kraju su mogući scenariji etničkog čišćenja gdje se pokušavaju ukloniti oni koji su drugačiji. Mi u BiH to najbolje znamo. Očekivali smo da će predizborna kampanja donijeti nove napetosti, ali nismo mogli ni slutiti koliko će daleko otići neki političari čija imena i ne želim spominjati. Ono što smo čuli, od otvorenog vrijeđanja vjerskih, ljudskih i svih drugih vrijednosti, čisti je šovinizam koji graniči sa fašizmom. Ni mrtvi nisu bili pošteđeni”, rekao je Kavazović.

Naglasio je kako se moglo očekivati da će predizborna kampanja u BiH donijeti napetosti, dodajući kako su ipak neki političari otišli toliko daleko da su vrijeđali i mrtve.

“Poruke, od otvorenog vrijeđanja vjerskih, ljudskih i drugih vrijednosti niski su šovinizam koji graniči sa fašizmom. Ni mrtvi nisu bili pošteđeni”, kazao je Kavazović, napominjući da bi zaborav značio ponovnu smrt za žrtve.

Prijemu su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, brojni ambasadori, načelnici općina te brojni drugi zvaničnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Related posts