JP Vodovod Bihać aktivnim učešćem u MEG projektu poboljšava usluge vodosnabdijevanja na području Grada Bihaća

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji podržava i finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), javnim vodovodnim preduzećima u 18 partnerskih općina kao dio podrške unaprijeđenju usluga vodosnadbjevanja donirana je vrijedna oprema.

U inicijalnoj fazi projekta ustanovljeno je da javna vodovodna preduzeća u partnerskim gradovima i općinama imaju izražene gubitke vode u distributivnom vodovodnom sistemu snabdjevanja, koji negativno utiču na njihov ukupan poslovni rezultat. U svrhu unapređenja pomenutog stanja, a unutar aktivnosti MEG projekta, u javnim vodovodnim preduzećima se provodi niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje operativnog i finansijskog poslovanja, te ukupne efikasnosti javnih vodovodnih preduzeća.

Prema riječima Damira Felića, direktora JP Vodovod Bihać, oprema koja je unutar MEG projekta isporučena JP Vodovod namjenjena je opremanju mjernih vodovodnih zona (izlazni mjerači protoka iz rezervoara), kako bi se omogućilo efikasnije praćenje potrošnje vode, trendova protoka, kao i traženje i otklanjanje kvarova na mreži.

„Donirana oprema će rad poduzeća podići na viši nivo, te pomoći u smanjenju gubitaka i operativnih troškova. Oprema će također pomoći da se građanima grada Bihaća osigura pouzdanije vodosnabdijevanje. Vrijednost donirane mjerne opreme je 15.000 dolara“- kazao je Felić.

On je dodao je da je vodovodna mreža grada Bihaća podijeljena u 17 mjernih zona, dok se u prvoj fazi postavljaju zonski mjerači protoka na lokacijama gradski park-centar grada, PC Čavkunović-smjer Pokoj, PC Čavkunović-smjer M.Lug i AB Tehniks-smjer pivovara.

Pored navedenog, važno je napomenuti da MEG projekt pruža podršku lokalnim vlastima u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture, te poboljšanja uslova života građana, a posebna pažnja posvećena je socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Implementacijom potpisanog Ugovora o javnim vodnim uslugama, grad Bihać je ispunio jedan od projektnih uslova neophodnih za kandidaturu za korištenje grant sredstava MEG projekta za implementaciju infrastrukturnih projekata u oblasti unaprijeđenja ekonomskog i okolišnog okruženja.

Related posts