HSP BiH: Čović provodi prorusku politiku, Zelenika je najbolji kandidat za Predsjedništvo BiH

Kolegij Predsjedništva Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da je najbolje rješenje za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Diana Zelenika.

“U svezi ovog pitanja i političkog smjera Hrvata u predstojećem razdoblju, apsolutno podržavamo stav predsjednika HDZ 1990 Ilije Cvitanovića da je vrijeme za ženu na čelo države.

Najavljene kandidature predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika DF Željka Komšića su pogubne za Hrvate u BiH jer Čović provodi prorusku politiku, a Komšić majorizaciju Hrvata u BiH. Stoga i pozivamo sve političke stranke, udruge i grupacije da podrže Zeleniku za člana jer jedino ta politika jamči prohrvatsku politiku u tom najvišem tijelu vlasti u Sarajevu”, poručuju iz HSP-a.

Dodaju da je iz mnoštvo primjera do sada je vidljivo da predsjednik Čović provodi prorusku politiku i politiku dodvoravanja srpskoj politici koja je u posljednjih sto godina nanijela toliko štete Hrvatima, bilo u Republici Hrvatskoj ili BiH da ih ne može opravdati niti da Hrvatima vrate dio teritorije koji su nasilno ratom oduzeli i pripojili Republici Srpskoj.

“Srbijanski predsjednik Vučić se šeće Mostarom, i otvaraju sajmove dok niko ne pita gdje im je general Momčilo Perišić koji je prije nekoliko godina u ratu pucao po Mostarskoj katedrali, Ordinarijatu, Franjevačkoj crkvi s. Petra i Pavla i drugim javnim i privatnim objektima. Nitko ga ne pita za ratnu štetu. Treba biti iskren i reći da je jedino bošnjački član Predsjedništva u BiH principijelan po ovom pitanju i govori o srpskoj agresiji i ratnoj šteti. Možda će stožerni kritičari reći kako će u BiH proći žena u politici, pa nismo mi skandinavske zemlje!? Upravo stoga smatramo da je to prednost kandidata doktorice Diane Zelenike i da ona kao žena sa karijerom, iako nije akademik kao Čović, i dokazanim stavom može bolje ispregovarati i postići u različitim sastancima i lobiranjima za hrvatske nacionalne i političke interese. Na tragu ovog stava su bili i Bošnjaci, ali u zadnji trenutak je odustala Sebija Izetbegović, jer je kod Bošnjaka još uvijek jaka tradicija i dosta se pitaju džemati i nema istinske sekularizacije”, ističe HSP.

Smatraju da Hrvati u BiH kao proevropski narod treba da podrži Zeleniku i tako otvore evropsku perspektivu BiH jer iz svjetskih centara moći dvojac Dodik-Čović su odbačeni i s njima više nitko ozbiljno ne računa.

“Kako i reče sam predsjednik Čović da ide na plan ‘B’ što znači da je drugi, a nama Hrvatima treba ‘Prvi’ da okupi preostale Hrvate u BiH i da povede narod u bolje sutra. Politika predsjednika Čovića je počela izgonom radnika iz Sokola, a završila izgonom Hrvata iz BiH, i to će na jesen za predstojeće Opće izbore u BiH biti zaustavljeno ulaskom hrvatskih oporbenih stranaka u institucije vlasti i Predsjedništvo BiH”, zaključuje se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Related posts