Hitler fotografisan 1954. godine, CIA ignorisala informacije?

CIA je znala za priču o čovjeku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler, a živio je u Kolumbiji među bivšim nacistima tokom pedesetih godina, otkrivaju nedavno deklasifikovani dokumenti.

Agenti nisu ozbiljno shvatili tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, ali šef ispostave CIA u Karakasu je prenio tvrdnje nadređenima zajedno s fotografijom. Spisi pokazuju da je čovjek po imenu Filip Citroen prišao agentima 1954. godine kako bi rekao da je upoznao čovjeka koji tvrdi da je Hitler i živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote, piše “Daily Mail”.

Do trenutka kada su agenti preduzeli bilo kakvu akciju, čovjek koji tvrdi da je Firer – pravog imena Adolf Šutlmajer – pobjegao je u Argentinu. Međutim, CIA je očigledno bila vrlo skeptična prema tvrdnjama i preporučila da se istraga “odbaci”. Tvrdnje su se ponovno pojavile nakon što je kolumbijski novinar Hose Kardenas objavio dosjee iz arhive CIA, deklasifikovani u devedesetima.

Citroen tvrdi da je posjetio Tunju dok je radio za željezničku kompaniju gdje je upoznao čovjeka koji je “stvarno ličio na Firera i tvrdio da je Hitler”. Dokument kaže:

“Citroen je tvrdio da je upoznao tog pojedinca na mjestu pod nazivom ‘Residencies Coloniales ‘, koja je prema izvoru pretežno naseljena bivšim njemačkim nacistima. Prema Citroenu, Nijemci koji borave u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćajući mu se kao Fireru i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom”.

Citroen je agentima čak i pokazao fotografiju gdje sjedi pored čovjeka koji zaista liči na na nacističkog diktatora u pokušaju dokazivanja svoje priče. Agenti su zabilježili priču u neformalni memorandum, pokazuju dokumenti, ali uglavnom su je odbacili kao fantastične glasine. Ali, 1955. godine drugi muškarac, identifikovan samo pod kodnim imenom “Cimelody-3”, prišao je agentima s istom pričom.

On je rekao da Citroen, koji je do tada živio u Venecueli, tvrdio da je bio u kontaktu s Hitlerom jednom mjesečno pri redovnim posjetama Kolumbiji dok je radio za “KNSM Royal Dutch Shipping Company”.

Cimelodi je takođe pokazao agentima fotografiju koja je pokazala Citroena s Hitlerom, koji je imenovan na poleđini slike kao Adolf Šutlmajer. Prema Cimelodiju, Adolf Hitler napustio je Kolumbiju u januaru 1955. i uputio se za Argentinu, iako ne kaže tačno gdje.

Nakon razgovora s Cimelodijem, agenti su odlučili da napišu informacije u formalni izvještaj poslat nadređenima. Međutim, izvještaj je popraćen još jednim pismom u kojem piše: “Smatra se da se na tom pitanju mogu uložiti ogromni napori uz slabe mogućnosti utvrđivanja konkretnih stvari. Stoga predlažemo da se ta stvar odbije.”

(Express.hr)

Related posts