(FOTO) Vrijedne Ključanke i Ključani u akciji čišćenja svoga grada

Jučer je na području nekoliko mjesnih zajednica općine Ključ održana velika akcija čišćenja i uređenja okoliša pod motom “April-mjesec čistoće” na sljedećim lokacijama: Stari grad Ključ, Hanlovsko vrelo, igralište u Velečevu, dijelovi magistralnog puta u reonu Pudin Han-Ramići-Krasulje-Kamičak, prigradsko naselje Rejzovići, izvor rijeke Sanice.

Akcijom je na simboličan način poslana poruka o značaju očuvanja okoliša u mjesecu, kada se obilježava Svjetski dan planete Zemlje.

Nosilac ove aktivnosti je ŠPD “Unsko-sanske šume”, Podružnica Šumarija Ključ kao koordinator akcije u kojoj su učestvovali i javna preduzeća, javne ustanove te sportska i rekreativna udruženja sa područja općine Ključ: JKP “Rad” d.o.o. Ključ, JU “Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu” Ključ, ULD “Srna-Grmeč” Ključ, Sportsko ribolovno društvo “Ključ”, Kajak-kanu klub Ključ, Udruženje ljubitelja prirode Eko-sport Ključ, Planinarsko društvo “Lanište” Ključ, Udrużenje pčelara “Pčela Ključ”, KUD “Naša mladost”-sekcija Sanica, Vijeće učenika MSŠ “Profesor Omer Filipović” Ključ, mjesne zajednice Ključ, Sanica, Velagići, Krasulje, Kamičak, Velečevo-Dubočani te uposlenici Šumarije Ključ.

Novčana sredstva za organizaciju akcije osiguralo je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a u iznosu od 500 KM, a materijalna sredstva JKP “Rad” Ključ koje je osiguralo 4 radne mašine i 3 radnika, Šumarija Ključ, koja je osigurala 100 litara nafte, 4 sjekača i 8 inžinjera šumarstva te mještani mjesnih zajednica sa radnim mašinama.

Uklonjeno je oko 50 kubika otpada i očišćeno cca 2 ha površine od niskog rastinja.

Zahvaljujemo se svima na tome što su prepoznali značaj ove akcije i vrijednosti zaštite životne sredine u kojoj svi zajedno živimo i doprinosimo da imamo lijep, uredan i čist grad.

Cijela aktivnost organizirana je u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i zaštitom učesnika od potencijalne infekcije i zaraze virusom COVID-19.

Zahvaljujemo se svim učesnicima ove ekološke akcije, a i u narednom periodu radit ćemo na očuvanju naših rijeka, šuma, izletišta i drugih prirodnih bogatstava jer “liječnik liječi, a priroda ozdravljuje”.

Ovom akcijom poslana je poruka o vrijednostima prirode i njenom značaju jer mi nemamo rezervnu planetu i zato čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj jer ih nismo naslijedili od naših djedova i očeva, nego smo ih pozajmili od naših potomaka.

“Ako pratimo prirodu kao vođu, nikada nećemo zalutati.”

Izvor: Biscani.net

Related posts