Fikret Bačić: U ponedjeljak ću pričati sa Đakovićem oko spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene djece Prijedora u ponedjeljak. 4. juna bi trebalo da se sastane sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i razgovara o spomeniku ubijenoj djeci.

Naime, više godine traje borba da se u ovom gradu podigne spomenik kao svojevrstan podsjetnik na 102 ubijene prijedorske djece. Bačić je za Faktor kazao kako nije nimalo bilo lako doći do Đakovića zbog niza opstrukcija i da se ne nada puno.

Podsjećamo, Fikret još uvijek traga za 29 članova uže porodice među kojima su i njegovo dvoje djece, supruga, majka, snahe i njihova djeca.

– Prije nešto više od 20 dana delegacija iz grada Trento iz Italije koji je pobratim sa gradom Prijedorom i ulaže velika sredstva u njegov razvoj me je posjetila. I to je za mene velika čast jer su prvo došli meni u posjetu a potom Gradu Prijedoru, kod vladajuće strukture. Razgovarali smo o spomeniku. Potom su otišli na razgovor kod gradonačelnika koji im je obećao da će primiti nas iz udruženja, da će se izgraditi spomenik. Ja sam nakon toga telefonski više puta zvao njegovu sekretaricu kako bi se dogovorila posjeta, ali do njega nisam uspio doći da bi opet intervenirali iz Trenta – priča nam Bačić.

Nastavlja kako im je rečeno da ja nisam ni tražio prijem.

– Uspio sam nekako doći do broja gradonačelnika sa kojim sam se načelno dogovorio oko sastanka. Rekao mi je da nazovem njegovu sekretaricu. To sam i učinio da bi mi ona rekla kako Đaković ima ranije preuzete obaveze i spustila mi slušalicu. Ostao sam zatečen njenim ponašanjem. Opet sam kontaktirao Đakovića koji mi je rekao da će samo mene primiti u ponedjeljak jer nema vremena za delegaciju roditelja. Ja se ne nadam nikakvom pomaku. Iz ovog možete vidjeti šta prolazimo. Ponudit ćemo novu lokaciju i to sedmu po redu, a koja je ovaj put posljednja, a to je Stari most koji spaja centar Prijedora i stari dio grada – ispričao nam je Bačić.

Naglašava kako je porazno takvo ponašanje prema roditeljima ubijene djece i prema tim mališanima koji su ubijeni 1992. godine.

– Ja tragam za 29 članova uže porodice, žena i djece, među kojima su moja djeca, supruga, majka, snahe i njihova djeca. Sutra je Dan bijelih traka. Imamo izvezena 102 peškirića sa imenima koje ćemo izložiti a potom položiti u jednu seharu. Time ćemo još jednom ukazati kako gradske vlasti ponovo ubijaju djecu koja su ubijena 92’ godine. Okupljamo se na početku Šetačke zone, a završavamo na Tgu Zorana Karlice – rekao nam je na kraju našeg razgovora Bačić.

Podsjećamo, više od četiri godine traje borba Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora da se postavi spomenik na kojem bi pisalo “Ubijenoj djeci grada Prijedora 1992. – 1995.”. Sa imenima, prezimenima i starosnom dobi djece u momenu kada su ubijena.

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima je 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano 50.000 ljudi. Još uvijek se traga za 700 nestalih.

Izvor: Faktor

Related posts