FBiH / Vlada izdala važne preporuke poslodavcima: Zaštitite radnike od visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama, provedu posebne mjere zaštite svojih zaposlenika.

Tačnije preporučuje se da, na teritoriji Federacije BiH, provedu mjere kojima će se spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Preporučeno je poslodavcima da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom od 12 do 16 sati, odnosno, njihovog nastavka poslije ovog termina. Ukoliko je rad kod poslodavca organizhiran na takav način da je nemoguće promijeniti ovu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji rade na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Preporučeno je da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije prilagode početak radnog vremena. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Related posts