Evo kako se kreću cijene stanova u Sarajevu: Sarajlije najčešće kupuju stan na kredit, 60 kvadrata plate 168.000 KM

Cijene stanova u Sarajevu se kreću između 40.000 KM do 105.000 KM u periferiji i 112.000 KM, pa do 294.000 KM u centru grada. Mnogo je faktora koji se gledaju pri kupovini stana, a u razgovoru sa agentima nekretnina saznali smo šta se to u Sarajevu najviše traži.

“Lokacija je prvi, osnovni i odlučujući faktor određivanja cijena nekretnina. Lokaciju je nemoguće promjeniti ili na nju uticati. Ako se nekretnina nalazi u atraktivnom, traženom dijelu, normalno je da je cijena viša, nego što bi bila na nekoj, manje atraktivnoj lokaciji”, rekla je za Source Naida Čerimagić, vlasnica agencije za promet nekretnina.

Često se postavlja pitanje šta je to atraktivna lokacija, a u agencijama nekretnina razlikuju se dvije – mikro i makro lokaciju.

“Makro lokacija je dio grada ili naselja koji predstavlja prvi uslov potrage kupaca za nekretninom, a mikro lokacija je položaj nekretnine unutar tog naselja. Potražnja zavisi od potreba potencijalnih kupaca. Ukoliko su to bračni parovi sa djecom, onda je njima najvažnija mikrolokacija, dakle položaj nekretnine unutar jednog naselja, dakle da je u blizini škola, ambulanta, shopping centar, parking ili dječije igralište i slično. Ukoliko kupci kupuju nekretninu isključivo u poslovne svrhe, onda je važno da se ona nalazi na lokaciji koju karakterizira poslovni ambijent, blizina banaka, poslovnih sjedišta i slično”, rekla nam je Naida Čerimagić.

Kao i u svakoj metropoli i u Sarajevu su stanovi skuplji u strogom centru grada u odnosu na periferiju. Strogi centar grada ima svoju historijsku i kulturološku vrijednost, iako ne mora biti najidealnije rješenje za svakodnevni život. Također treba razlikovati i lokaciju unutar samog centra, dakle nije ista cijena stana u Ferhadiji i na Bjelavama iako obje lokacije pripadaju centru.

“Cijene stanova se kreću između 1000 KM/m2 u staroj gradnji i 1500 KM/m2 u novogradnji u udaljenijim naseljima grada Sarajeva, pa do 2800 KM/m2 u staroj gradnji i 4200 KM/m2 u novogradnjama u centru grada”, rekla nam je Naida Čerimagić, vlasnica jedne od agencija za nekretnine u Sarajevu.

“Na cijenu stanova najviše utiču lokacija i dostupnost sadržaja bitnih za svakodnevni život, starost i stanje zgrade, stepen adaptiranosti stana, spratnost, broj i raspored prostorija na određenu kvadraturu, orijentacija”, rekao nam je Kemal Avdić, agent za prodaju nekretnina.

U skladu sa potrebama kupaca određuje se i cijena nekretnine. Pored lokacije kao prvog i osnovnog faktora, jako je važna površina nekretnine, stanje, starost, spratnost, položaj i prilaz nekretnini.

“Najtraženiji su dvosobni i trosobni stanovi, na atraktivnim lokacijama, u novogradnji ili ukoliko je stara gradnja prednost imaju adaptirani stanovi. Kupci izbjegavaju prizemlje ukoliko nekretnina nije locirana na poziciji koja ima poslovni potencijal, kao i zadnje spratove”, kaže Kemal Avdić.

“Mi u našoj agenciji imamo najveću potražnju za kupovinom stanova od 40m2 do 70m2, dakle dvosobnim i trosobnim stanovima bez obzira na lokaciju u smislu Centra ili Novog Sarajeva ili Novog Grada”, kaže Naida Čerimagić.

“Više se prodaju manji stanovi, jer im je ukupna cijena niža, te su dostupni većem broju kupaca”, rekao je Kemal Avdić, Agent za prodaju nekretnina za Source.

Naši sagovornici kažu da se uvijek više prodaju stanovi manje površine, bez obzira na lokaciju i da su u večini slučajeva izvori finansiranja iz kreditnih sredstava.

“Ljudi u Sarajevu najviše traže stanove za mlade porodice, dvoiposobne ili trosobne, po što povoljnijoj cijeni. To su uglavnom stanovi u Novom Gradu”, rekao nam je Mirza Hadžijahić, magistar za nekretnine.

“U našoj agenciji najtraženiji stanovi su na području Novog Sarajeva, u naseljima Grbavica, Hrasno, Malta do Čengić vile”, kaža nam Naida Čerimagić.
“Najtraženiji su stanovi u ravnom dijelu Sarajeva, naselja nadomak glavnih sobraćanica na potezu od Baščaršije do Otoke”, rekao nam je Kemal Avdić.

/source.ba

Related posts