EU finansira projekat u B.Petrovcu i Ključu: Proizvodnjom lana do zapošljavanja

Realizacija projekta “Proizvodnjom lana do zapošljavanja”, koji se finansira sredstvima Evorpske unije, uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega će biti uključeno 60 poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića.

Prema riječima stručne saradnice za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac Dragane Manojlović, u narednom periodu uslijediće obilazak terena i razgovori s poljoprivrednim proizvođačima koji su raspoloženi da se uključe u projekat.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina biće uključeno po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva”, istakla je Manojlovićeva.

Ona je dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine počela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je ovom kulturom na području Bosanskog Petrovca zasijano oko desetak hektara, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma. Proizvođači jedan dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja.

Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka. – pišu Nezavisne.

Related posts