Erdogan: BiH pokazala da je i u praksi demokratska zemlja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina danas pokazala da nije demokratska samo na riječi nego i na djelu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahvalivši hiljadama prisutnih građana na kongresu UETD-a, Erdogan je podsjetio da je od osnivanja do danas UETD “služio našim građanima u Evropi”.

Predsjednik Turske je rekao da je BiH u praksi pokazala da je demokratska zemlja.

– BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječi nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu – rekao je Erdogan.

Posjećajući da je posjetio prvog predsjednika BiH rahmetli Aliju Izetbegovića u bolnici neposredno pred njegovu smrt, kazavši kako mu je Alija tada rekao da brine o Bosni i Hercegovini, Erdogan je rekao kako Bosni i Hercegovini Turska posvećuje posebnu pažnju.

Napomenuo je i da turski narod u Evropi ne može biti smatran došljacima.

– Mi nismo došljaci u Evropi, jer je prvi posao naših predaka iz Anadolije bio preći Bosfor i ići u Evropu. Od tada naše veze s Evropom nisu prekinute – pojasnio je Erdogan.

Podsjetivši da će u Turskoj 24. juna biti održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, Erdogan je kazao da to neće biti samo puko biranje predsjednika i saziva parlamenta, već i biranje pravca Turske za naredno stoljeće.

Naglasivši da je vrijeme da se ujedine svi Turci, Erdogan je kazao da će turska dijaspora u Evropi biti jaka onoliko koliko bude jedinstvena.

– To što neke evropske zemlje danas mogu ustati i na nivou bezobrazluka se obraćati Turskoj i nama zvaničnicima je dijelom posljedica nejedinstva Turaka u tim zemljama – poručio je Erdogan.

Erdogan je također pozvao tursku dijasporu u Evropi da se aktivno uključi u političke partije i na političku scenu u zemljama u kojima borave.

– Najviše neprijateljstva prema Turskoj u parlamentima evropskih zemalja dolazi od parlamentaraca koji se predstavljaju da su porijeklom iz Turske. Zato vi trebate biti politički aktivni – poručio je Erdogan u sarajevskoj Zetri.

Ističući kako je u ranijem periodu i za vrijeme prethodnih rukovodstava Turske na sceni bio pokušaj da se turska dijaspora otcijepi od njihove domovine i matice, Erdogan je kazao da aktuelno tursko rukovodstvo odlučno želi spriječiti taj plan.

On je najavio različite programe za turske školarce u evropskim zemljama koji će tokom vikenda učiti turski jezik i kulturu.

– Cilj nam je da uskoro ne bude niti jedna zemlja u kojoj nema turska ambasada – kazao je Erdogan i dodao da su institucije Turske uz svakog turskog državljanina, ma gdje on bio.

Najavio je Erdogan i reforme programa Turske radio-televizije (TRT) na način da će specijalni program biti posvećen Turcima u inozemstvu.

Među brojnim olakšicama koje će turskoj dijaspori biti omogućene u Turskoj, a koje je Erdogan danas najavio su i olakšice za služenje vojnog roka za Turke sa boravištem u inozemstvu.

Related posts