Direktor Službe za poslove sa strancima BiH o dešavanjima u USK: Migranti koji imaju potvrdu mogu se slobodno kretati po cijeloj teritoriji BiH

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je kako migranti koji borave u BiH imaju potvrdu tražitelja međunarodne zaštite, što im omogućava slobodno kretanje po cijeloj teritoriji naše zemlje pa tako i do granice s Hrvatskom.

Ujić je kazao kako Služba za poslove sa strancima BiH vrši registraciju migranata te da migranti koji su blokirali Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac imaju potvrdu tražitelja međunarodne zaštite.

“Oni to urade kako bi legalizovali boravak u BiH. Ta potvrda traje 14 dana, nakon čega bi se trebali registrovati kao tražitelji azila. Međutim, oni uopće nisu registrovani jer se prijave samo kako bi dobili potvrdu koja traje 14 dana, a koju koriste da bi pokušali doći do zemalja Evropske unije”, rekao je Ujić.

Kako kaže, nadležne policijske uprave zadužene su za pitanja koja se odnose na održavanje javnog reda i mira u mjestima gdje migranti borave.

“Služba za poslove sa strancima nema nadležnosti, a nema ni kapaciteta da im pruži smještajne kapacitete. Mi imamo imigracioni centar i u njemu pružamo pomoć. Međutim, za sve ostale migrante dužni smo da ih registrujemo i dužni smo da im uzmemo biometriju te da ih pokušamo vratiti u zemlje iz kojih su ušli u BiH”, kazao je Ujić.

Istakao je da se migranti s potvrdom tražitelja međunarodne zaštite mogu kretati po cijeloj teritorij BiH pa čak i prema granici.

“Mi to pratimo. Oni imaju slobodu kretanja do granice. Više od 90 posto njih kazalo nam je da su tu samo na ruti kretanja i da su im ostali članovi porodice u zemljama Evropske unije. Tačno imaju državu i grad u koji idu. Međutim, Hrvatska zatvara granice prema BiH i sada je teže proći. Ovo je vjerovatno njihov bunt”, kazao je Ujić.

Kako kaže, Hrvatska putem readmisije vraća migrante u BiH, a ove sedmice vraćeno ih je 25.

klix.ba

Related posts