Dedić obišao plantažu šljiva i farmu 'Agro Mašić' u Gradačcu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obišao je danas dva poljoprivredna gazdinstva u općini Gradačac od kojih je jedno plantaža šljiva, a drugo farma “Agro Mašić”.

Kako je ministar Dedić ispričao u izjavi za Fenu, na plantaži šljiva uvjerili su se kako se proizvodi šljiva po čemu je Gradačac prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom Evrope. Na tom porodičnom gazdinstvu je 14.000 stabala šljive, a postoji i vizija daljnjeg razvoja i održivosti.

Poslije toga posjetio je farmu “Agro Mašić” za koju ministar kaže da je na njoj uspostavljen uspješan model na koji način proizvoditi mlijeko i meso, a vlasnik je čovjek koji je radio u inostranstvu i vratio se da u BiH da uloži svoj kapital te izgradio uspješnu i modernu farmu.

– To je jedan od najbolje opremljenih i najmodernijih farmi u cijeloj BiH. U narednom periodu imaju projekte za unapređenje razvoja kako bi ova farma bila još kvalitetnija – dodao je Dedić.

Vlasnik plantaže šljiva Raif Čolić kazao je da od svih nivoa vlasti očekuje podršku poljoprivrednim proizvođačima posebno imajući u vidu da je ova godina bila sušna, a početkom sezone zabilježen je mraz te je rod podbacio 30 posto.

– Uspjeli smo na tržište Evrope plasirati proizvodnju i postigli smo solidne cijene ove godine te nam je to popravilo manjak roda u ovoj godini – naveo je Čolić.

Menadžer farme “Agro Mašić” Isad Djedović kaže da je na farmi zaposleno 25 osoba, na njoj se nalazi 640 grla od toga je 250 visokomliječnih grla, a ostalo su podmaladak, junad i bikovi u tovu.

– Očekujemo podršku federalnog i kantonalnih ministarstva do sada su te potpore bile dobre i nadamo se da ćemo ostvariti podršku i kapitalna ulaganja jer sinergijom i zajedničkim radom možemo napredovati dalje – podvukao je Djedović.

Farma je osnovana 2015. godine i od tada do danas bilježi eksponencijalni rast zbog čega se nadaju daljnjem širenju i ulaganjima.

Pogledajte VIDEO

Izvor: Vijesti.ba/Fena

Related posts