Dedić i Fejzić: Nastavak podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji u 2021. godini

U zgradi Vlade FBiH održan je sastanak Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semira Fejzića na kojem je razgovarano o saradnji ove dvije institucije.


U skladu sa Protokolom o saradnji koji je zaključen 2020. godine između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojne banke FBiH za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije krajnjih korisnika osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 9.000.000 KM, i to 3.000.000 KM Ministarstva i 6.000.000 KM Razvojne banke FBiH, a ista se realiziraju na principu: 25% grant sredstva Ministarstva, 25% vlastita sredstva korisnika sredstava i 50 posto kreditna sredstva Razvojne banke FBiH.


Razvojna banka FBiH je po osnovu navedenog Protokola formirala Kreditnu liniju za dugoročno finansiranje poljoprivredne proizvodnje uz grant sredstva Ministarstva i do sada je iz iste odobreno ukupno 3.833.685,00 KM kreditnih sredstava, odnosno 1.916.842,00 KM grant sredstava krajnjim korisnicima.
 
Kreditna sredstva Razvojne banke FBiH su izuzetno povoljna za krajnje korisnike, odnosno nominalna kamatna stopa po ovim kreditima iznosi 3,00% fiksno tokom cijelog roka otplate kredita na godišnjem nivou, rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, uz mogućnost odobrenja grace perioda do 36 mjeseci ovisno o djelatnosti, što sve ukupno stvara sigurnost kod krajnjih korisnika, jer nema neizvjesnosti rasta tereta otplate kredita ukoliko bi porasle tržišne kamatne stope.

 
S obzirom na povećan interes aplikanata za kreditna sredstva Razvojne banke FBiH  ministar Dedić je iskazao spremnost za nastavkom saradnje i u 2021. godini zašto su planirana sredstva učešća Ministarstva putem grant sredstava potencijalnim korisnicima kredita.

 
U ime Razvojne banke FBiH predsjednik Uprave naveo je da je Razvojna banka FBiH prepoznata kao pouzdan partner i podrška poljoprivrednicima i poljoprivrednoj proizvodnji, te naglasio da Razvojna banka FBiH ima tržišno najpovoljnije kreditne linije iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.


Budući da Razvojna banka FBiH poklanja veliku pozornost podršci, poticaju i razvoju poljoprivrede te da je Ministarstvo Razvojnu banku FBiH prepoznalo kao pouzdanog partnera dogovoreno je da se i u 2021. godini nastavi saradnja i realiziraju projekti podrške sektorima poljoprivrede i prehrane s ciljem stimulisanja, održavanja i povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Related posts