Čubrilović se sastao sa Cormack: Iduće sedmice suspendovat ćemo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack o aktualnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Čubrilović je izrazio opredijeljenost za evropske integracije i dodao da Narodna skupština Republike Srpske značajano doprinosi u donošenju i provođenju reformskih zakona koji imaju za cilj usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije i stvaranju uvjeta za bolji život građana.

Također, predsjednik Čubrilović izrazio je očekivanje da će Kolegij Narodne skupštine danas utvrditi dnevni red posebne sjednice na kojoj će se razmatrati odluka o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma u vezi Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te da će sjednica parlamenta biti održana početkom sljedeće sedmice.

Čubrilović je izrazio uvjerenje da će u skupštinsku proceduru blagovremeno biti dostavljen budžet Republike Srspke za 2018. godinu kako bi bio razmatran i na vrijeme usvojen, s pratećim sistemskim zakonima.

Govoreći o ispunjavanju međunarodnih obveza, Čubrilović je izrazio očekivanje da će zajednički organi na nivou Bosne i Hercegovine konačno donijeti zakon o akcizama koji je ugovorna obveze s evropskim finansijskim institucijama i koji je potreban za izgradnju prometne infrastrukture neophodne za ekonomski, privredni i ukupan društveni razvoj .

Čubrilović je naglasio da je neophodno da svi organi i institucije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u saradnji s međunarodnim sigurnosnim institucijama, aktivno rade u borbi protiv kriminala i terorizma kao globalnih problema čovječanstva. – piše klix.

Related posts