Crna Gora 5. juna i formalno članica NATO-a

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković izjavio je danas u Washingtonu da će Crna Gora, najvjerovatnije, 5. juna formalno postati članica NATO.

Marković je rekao da je razgovarao danas sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom o pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Balkanu, kao uslova za evroatlantsku perspektivu, u okolnostima kada se dešavaju zabrinjavajući trendovi i kada ima sve više nestabilnosti.

“Saglasili smo se da je, prije svega, na balkanskim liderima odgovornost da sami pronalaze rješenja za viziju Balkana, koja će biti evropska i evroatlantska”, rekao je Marković.

On kaže da je posebna tema razgovora bilo i rusko prisustvo na Zapadnom Balkanu, kojim se, kako je ocijenio, podstiču i hrane destruktivne i pronacionalističke snage koje imaju za cilj da zaustave crnogorsku evroatlantsku perspektivu, ali i zemalja regiona.

Govoreći o bilateralnim odnosima Crne Gore i SAD, Marković je istakao da je važno da se stvaraju uslovi da više američkih privrednika bude u Crnoj Gori i ulaže u turizam, energetiku i infrastrukturu, saopćeno je iz crnogorske Vlade.

Related posts