Čak 27 osoba u BiH u vlasništvu ima avion

Registar civilnih aviona BiH, koji vodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), od ukupno 85 zrakoplova, upisano je 27 zrakoplova koji su registrirani na fizičke osobe, piše Večernji list BiH.

Izvod iz Registra nalazi se na web-stranici BHDCA i odranije je dostupan javnosti, a kako su kazali iz Direkcije, visina naknade za upis aviona u Registar definirana je člankom 17. odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i ovisi o klasi i težini aviona, piše N1.

Broj aviona upisanih u Registar ima blagu tendenciju rasta od jedan do dva aviona godišnje, u prosjeku. Posljednji put je ažuriran 21. avgusta 2017. godine.

Prema tom popisu, broj aviona porastao je s 81 na 85, dok je broj privatnih, koje koriste fizičke osobe, također porastao s 21 na 27. Imena osoba koje su vlasnici aviona ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti ličnih podataka ime i prezime označava kao lični podatak.

Modeli aviona koji su u privatnom vlasništvu su različiti. Najviše je aviona Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G.

Cijene ovih aviona, barem sudeći prema oglasima koji se mogu naći na internetu, kreću se od 100.000 dolara pa sve do nekoliko stotina hiljada dolara.

Zanimljivo je kako se u BiH konstantno govori o ekonomskim problemima, a već godinama je u porastu broj osoba koje imaju privatne avione.
Za očekivati je kako će taj broj i dalje rasti u budućnosti, posebno ako u državi dođe do poboljšanja ekonomske klime i otvore se mogućnosti za nove saradnje sa stranim subjektima.

Related posts