Bosanac prevario državu: Pretvarao se da je invalid i dobio 500.000 KM

Bosanac koji je više od 20 godina živio u Bazelu, digao je švicarske istražne organe na noge jer je dvije decenije neosnovano primao invalidsku penziju, prenosi Telebasel.ch.

Neimenovani muškarac, koji je radio kao stolar, prije 21 godinu doživio je nezgodu na poslu koja ga je učinila 50-postotnim invalidom, da bi 2000. godine došao na reviziju sa tvrdnjom da mu se stanje pogošalo i da je stopostotni invalid.

Njegove tvrdnje niko nije osporavao, jer je očigledno dobro glumio da nije sposoban sam da se obuče, da hoda duže od 15 minuta, pa čak ni da održava ličnu higijenu, navodi ovaj portal.

Međutim, 2010. godine švicarska Poreska uprava je otkrila da na njegov račun liježu honorari. Nakon toga Socijalna služba je pokrenula istragu i angažovala istražioce koji su uspjeli da ga snime dok obavlja razne aktivnosti, među kojima su fudbal, vrtlarstvo, pa čak i rad na građevini u Hrvatskoj.

Prikupljene fotografije socijalna služba upotrijebila je u procesu protiv državljanina BiH za kojeg se sumnja da je nezakonito primio oko pola miliona maraka invalidske penzije. Ipak, njegov advokat osporava ove navode, ističući da su dokazi prikupljeni nezakonito.

Presuda u ovom slučaju trebala bi biti donesena danas u toku dana.

Related posts