Beč ulaže milijardu eura u projekte alternativnih izvora energije

Austrijska prijestolnica želi u što skorijem periodu postati nezavisna od prirodnog gasa. Stoga, energetsko preduzeće “Wien Energie” u narednih pet godina planira postupno gašenje gasa, kroz investicije u alternativne izvore energije u visini od 1,29 milijardi eura.

Tako će za projekte za proizvodnju toplotne energije biti izdvojeno 625 miliona, za električnu energiju iz obnovljivih izvora 334 miliona, za daljinsko hlađenje 90 miliona, za digitalizaciju, elektromobilnost i telekomunikacije 160 miliona, te 90 miliona eura za sigurnost snabdijevanja. 

Već ove godine žele prekoračiti granicu od 100 megavata snage u solarnim elektranama kao i 200 megavata u vjetroelektranama.

– Samo će nas investicije spasiti od krize. U potpunosti ćemo obnoviti energetski sistem. Svaki euro koji uložimo donosi nezavisnost, stabilnost cijena i doprinosi zaštiti klime – rekao je izvršni direktor “Wien Energie” Michael Strebl.

Daljinsko grijanje također igra važnu ulogu u dekarbonizaciji, a očekuje se da će se na ovaj način do 2040. godine, kada Beč planira postići klimatsku neutralnost, pokriti oko 60 posto svih potreba za grijanjem. 

Zasniva se na upotrebi geotermalne energije, velikih toplotnih pumpi, spalionica otpada i otpadne toplote iz industrije.

Topla voda u Termama Beč nije namijenjena samo za opuštanje, već se koristi i za grijanje domaćinstava u neposrednoj blizini banje. 

U podrumu banje ugrađena je toplotna pumpa od dva megavata koja odvodi višak toplote iz termalne vode do lokalnog dalekovoda, grijući 1.900 okolnih domaćinstava. 

Očekuje se da će pumpa proizvoditi 11 gigavata sati toplote godišnje, a da će se emisija ugljičnog dioksida smanjiti za 2.600 tona godišnje. 

Napredna tehnologija u uređaju omogućava izvlačenje toplote iz veoma hladne vode, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.     

Izvor: Vijesti.ba / Fena

Related posts