Andrej Plenković: Izbor Željka Komšića nije dobar za BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

“Ponovo smo se, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u Bosni i Hercegovini, doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritorijiFederacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu”, ustvrdio je Plenković, a prenijela Hina.

On je rekao da to nije dobro i da je cilj svih u Bosni i Hercegovini da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini BiH, naveo je Plenković.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, jer je on u mandatu od protekle četiri godine napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, naglasivši kako je ta činjenica mogla i trebala biti honorirana.

“U svakom slučaju, nije dobro da se takav scenarij ponavlja”, zaključio je hrvatski premijer.

Plenković je pozdravio održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini i čestitao svima koji su izabrani na različitim nivoima vlasti te je naglasio kako će Zagreb nastaviti dobru saradnju s bosanskohercegovačkim institucijama, “gajiti dobre, kvalitetne odnose”, te se u isto vrijeme zalagati za poštivanje principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda.

“Nas puno toga veže za Bosnu i Hercegovinu, svi naši potezi, osobito u vrijeme ove Vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema cijeloj zemlji i prema svim njezinim institucijama”, kazao je Plenković.

Dodao je kako dvije zemlje imaju više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene, kako je Hrvatska u Bosni i Hercegovini investirala milijardu i 200 miliona eura, kako je proteklih godina tamo otvorila dva konzulata (Vitez i Livno), dva dopisništva Hrvatske radio-televizije (Sarajevo i Mostar) te dva ureda Hrvatske gospodarske komore (Sarajevo i Mostar).

“Mislim da svi politički akteri i stranke u Bosni i Hercegovini moraju biti svjesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU-a sigurno nemaju. Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Dejtonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje Bosne i Hercegovine”, zaključio je Plenković.

Related posts