Ambasador Srbije potvrdio da je dostavio pismo Cvijanović i zaobišao Misiju BiH pri UN-u

Zaključio je da donošenje rezolucije o genocodu u Srebrenici “može izazvati akcije protiv mira, bezbjednosti i stabilnosti u BiH”

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović je Generalnom sekretarijatu UN-a uputio pismo u vezi s najavljenim donošenjem rezolucije o Srebrenici, te je potvrdio koje je dostavio pismo koje je nedavno zvaničnicima UN-a uputila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, koja je tako zaobišla Misiju BiH pri UN-u.

Vanjska politika

Stevanović je u pismu nekoliko puta netačno naveo da je Srbija “garant” Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ona nije nego je jedna od potpisnica, i da je obavezna da obavijesti o svakom aktu koji “narušava mir, bezbjednost i stabilnost u BiH, sa širim implikacijama na mir, sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana”.

– Najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u BiH da zagovara Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Srebrenici, bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti BiH je čin koji narušava osnovne odredbe Dejtonskog/Pariskog mirovnog sporazuma od 1995. godine u BiH i Ustav BiH – naveo je Stevanović.

Podsjetio je da je po Ustavu BiH tročlano Predsjedništvo BiH jedino nadležno sa sprovođenje vanjske politike.

Ocijenio je da je komunikaciju BiH putem redovnih diplomatskih kanala “monopolizovala jedna etnička strana” i da je Cvijanović poslala pismo koje je adresirala i na njega, ambasadora Srbije u UN-u.

Opasne posljedice

– Kako je Srbija u potpunosti posvećena miru, bezbjednosti i stabilnosti BiH, kao i šireg zapadnog Balkana, ja, kao stalni predstavnik Srbije koja je jedan od garanta Dejtonsko-Pariskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine o BiH, dijelim ovo pismo (Željke Cvijanović) s vama kako biste spriječili moguće opasne posljedice – naveo je Stevanović u pismu Generalnom sekretarijatu UN-a.

Srbijanski ambasador je zaključio je da donošenje rezolucije o genocodu u Srebrenici “može izazvati akcije protiv mira, bezbjednosti i stabilnosti u BiH, kao i u cijelom regionu zapadnog Balkana”.

Izvor: Avaz.ba

Related posts