Adio, maestro: Ronaldinho se oprostio od nogometa

Došao je i taj dan. Ronaldinho je nogometu rekao “zbogom”. Tako prenosi njegov brat Roberto Assis, koji mu je ujedno bio i menadžer. Osvajač svih najvećih ordenja u svjetskom nogometu i nogometaš koji je igru činio – igrom, koji ju je činio boljom i ljepšom, odlučio je konačno napustiti profesionalni nogomet u kojem je posljednju utakmicu odigrao 2015. godine.

Ispostavilo se da je posljednji meč u profesionalnom nogometu 37-godišnji Ronaldo de Assis Morreira Gaucho odigrao 26. septembra 2015. godine u pobjedi Flumimensea protiv Goiasa. Od tada više nije zaigrao, vjerovatno je najviše vremena proveo u dvojbi da li otići ili još pokušavati. Odlučio je otići.

“Prestao je. Kraj je”, kazao je njegov brat.

Odlazi jedini čovjek u historiji nogometa koji je osvajao Zlatnu loptu (2005.), Svjetsko prvenstvo (2002.), Copa Americu (1999.), Kup konfederacija (1999. i 2005.), Ligu prvaka (2006.) i Copa Libertadores (2014.). Drugim riječima, odlazi jedini koji je uspio osvojiti najveće moguće priznanje za individualca, najveće moguće priznanje za reprezentativni nogomet, najveće moguće priznanje za reprezentativni nogomet na kontinentu u kojem igrate, kao i najveća moguća priznanja za klupski nogomet na evropskom i južnoameričkom nivou.

Uz sve to, Ronaldinho je stigao prvenstveno igrati nogomet, u punom smislu te riječi. Dakle, uživati u njemu i drugima omogućiti da uživaju gledajući njega.

Ronaldinho je igračku karijeru počeo u brazilskom Gremiju odakle je 2001. godine stigao u francuski Paris Saint-Germain da bi na ljeto 2003. godine stigao u Barcelonu gdje će provesti najbolje godine svoje karijere. Potom je 2008. godine prešao u Milan, a onda 2011. godine u Flamengo. Naredna stanica bio je Atletico Mineiro (2014-2015.), zatim meksički Queretaro (2014-2015.) i na kraju Fluminense za koji je odigrao posljednji meč 2015. godine. Za reprezentaciju Brazila skupio je 97 nastupa pri čemu je postigao 33 pogotka.

klix.ba

Related posts