Piletina u tatar sosu
Prijedlog novogodišnje večere potražili smo kod kuhara Semira Vejzića iz tuzlanskog ugostiteljskog objekta Mozaik koji predlaže pohovanu piletinu u tatar sosu.
Za ovo jelo koje je namijenjeno za četiri osobe potrebno je kilogram pilećeg filea, so, brašno, jaja, ulje i peršun.
Pileći file, kojeg ste prethodno morali zalediti zbog ljepšeg krajnjeg ukusa, isjeći na što tanju šniclu, koju potom lagano istucate. Pripremljenu šniclu stavljate u brašno i jaja te na takav način pripremate za prženje u ulju.
U tavu u međuvremenu nasuti što veću količinu ulja u koje ćete ubaciti šniclu i pržiti do četiri minute. Nakon što je meso dobilo karamel boju izvaditi ga iz ulja te pripremiti na tanjir za posluživanje.
Tatar sos
Tek pripremljenu piletinu prelijte tatar sosom za koji vam je potreban kajmak, jogurt, maslinovo ulje, kiseli krastavci, peršun i majoneza.
Tatar sos pripremate tako što mikserom u posudi sjedinite litar jogurta, jednu čašu kajmaka, 100 mililitara maslinovog ulja, tri usitnjena kisela krastavca, 150 grama majoneze i po želji peršuna. Poželjno je da tatar sos pripremite ranije te da držite u frižideru.
Kao prilog za ovo jelo možete pripremiti i pomfrit.
Uz ovo jelo se preporučuje i posluživanje miješane salate koju ćete napraviti od kupusa i mrkve koje je potrebno izrendati te poslužiti na istom tanjiru na kojem je i glavno jelo, ili u posebnoj zdjelici.
Teleća čorba
Svoju trpezu možete obogatiti i kuhanim jelima, među kojima se ističe teleća čorba, za koju vam je potrebno okvirno pola kilograma telećeg mesa, glavica luka, dvije do tri kašike ulja, dvije mrkve, dva krompira, biber u zrnu, dvije kašike brašna, malo aleve paprike, dva žumanjca i 200 mililitara kisele pavlake.
U šerpu nasuti ulje na kojem ćete potom izdinstati sitno sjeckani luk. Nakon toga, dodati teleće meso isjeckano na kockice i pustiti da se dinsta. Lagano dosuti dva litra vode, dodati biber u zrnu te mrkvu i krompir koji su isječeni na kockice. Sve poklopiti u šerpi i pustiti da se kuha dok povrće i meso ne budu mekani.
U međuvremenu u posebnoj posudi sjediniti brašno, alevu papriku i malo vode koju ćete dodati u čorbu. Sve kuhati do tačke ključanja.
Dok traje ovaj postupak sjediniti dva žumanjca i kiselu pavlaku. Smjesu prebaciti u veću posudu u koju ćete konstantnim miješanjem viljuškom sipati čorbu iz šerpe. Kada ste ovaj postupak završili pripremljenu čorbu možete preliti u ukrasnu zdjelu s poklopcem iz koje ćete na kraju jelo servirati.
Nutella torta
Novogodišnju trpezu obogatite i s desertom, a preporuka je Nutella torta za koju postoji mnoštvo recepata.
Za ovu priliku je idealna ona koja se sastoji od šest jaja, 120 grama šećera, 180 grama brašna, vanilinog šećera, praška za pecivo, deset velikih kašika Nutelle, 500 mililitara slatkog vrhnja, pet kašika marmelade, 100 mililitara vode te 50 mililitara mlijeka.
Priprema kreme
Pola litra slatkog vrhnja umutite s pet kašika Nutelle i ostavite u posudi dva sata.
Priprema kore
Razdvojite bjelance od žumanjaca. Žumanjce sjediniti s vanilin šećerom i 60 grama šećera te napravite pjenu, a bjelance s ostatkom šećera električnim mikserom sjedinite u takozvani snijeg.
U ranije pripremljene žumanjke dodajte pet kašika Nutelle i jednu trećinu takozvanog snijega. U ovakvu smjesu polako sipajte i ranije izmiješano brašno s praškom za pecivo te preostali takozvani snijeg.
Kompletnu smjesu istresite u nauljen i pobrašnjen kalup za torte te pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni do 35 minuta.
Ohlađenu koru isjecite na tri nivoa te premažite marmeladom koju ste ranije sjedinili s mlijekom i vodom. Svaku od njih namažite sa po jednom trećinom kreme i slažite jednu preko druge.
Formiranu tortu na kraju premažite čokoladnom glazurom. Slasticu ukrasite po ličnom izboru, a mi vam u galeriji fotografija donosimo jedan od prijedloga.
Rolnice s mesom
Ukusni zalogaji na vašem novogodišnjem stolu mogu biti i rolnice s purećim mesom za koje vam je pored pola kilograma ove vrste mesa potrebno i lisnato tijesto, jaja, senf, peršun i prezla.
Meso stavite u zdjelu te sjedinite s jednim jajetom, prezlom, peršunom, lukom i češnjakom. Nakon toga razvaljajte lisnato tijesto debljine do pet milimetara u pravougaonom obliku, a koje ćete kasnije uzdužno prepoloviti.
Pripremljeno tijesto premažite tankim slojem senfa, a potom napunite smjesom od mesa te zarolajte i spojite na krajevima.
Rolnice nožem režite po dužini koja vama odgovara te redajte u tepsiju na kojoj se nalazi papir za pečenje.
Rolnice na kraju premažite umućenim jajetom zbog konačnog dobijanja ljepše boje. Tepsiju stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni i pecite okvirno 25 minuta.
Piletina u sosu od gljiva
Piletina u sosu od gljiva također može obogatiti vašu novogodišnju trpezu, a potrebno vam je 200 pilećeg filea, 50 grama svježih šampinjona, 20 grama senfa, biber, so, vegeta i peršunov list.
Od pilećeg filea napraviti tanke šnicle koje ćete panirati s jedne strane u brašnu te pržiti na plitkoj i zagrijanoj masnoći. Nakon toga dodati svježe šampinjone koji su prethodno isječeni na listiće.
Nakon toga sve skupa dinstati te posuti s vrlo malo brašna, tek toliko da sos bude povezan. Na kraju sve zaliti toplom ili hladnom vodom, pustiti da prokuha i začiniti sa začinima.
Hladna plata
Za novogodišnju priliku možete pripremiti i hladnu platu od suhomesnatih i mliječnih proizvoda u vidu raznih vrsta sireva. Suhomesnate proizvode i sireve isjecite na listove ili kockice te slažite na oval po redoslijedu koji se vama najviše sviđa. Oval možete ukrasiti maslinama ili grožđem koji će se savršeno uklopiti.