18 članova Naroda i pravde USK dalo ostavke, zakazan sastanak Osmorke: "Ovo što se dešava nije dobro"

Čelnici i članovi tri organizacije Naroda i pravde u Unsko-sanskom kantonu uputili su dopis predsjedniku NIP-a Elmedinu Konakoviću, političkom direktoru Rusmiru Pobriću, prvom i drugom zamjeniku Kemalu Ademoviću i Denisu Zvizdiću kojim ih obavještavaju o ostavci na sve funkcije.

Ispred organizacija NIP-a Ključ, Sanski Most i Bužim svi članovi Kantonalnog vijeća i Kantonalnog izvršnog odbora daju ostavke na svoje funkcije u kantonalnim organima stranke.

“Problemi koji svoje korijene vuku unazad dvije godine kulminirali su vođenjem političkih procesa nakon posljednjih izbora i vođenjem kadrovske politike koja je svoj vrhunac dostigla predlaganjem kandidata za diplomatiju. S obzirom da se ne slažemo s takvim vođenjem politike, naša dužnost jeste da vas obavijestimo i da vam skrenemo pažnju jer ne želimo više biti dio kantonalnih organa u kojima se procesi vode na ovakav ili sličan način. Vjerovali smo, posebno kod oblasti diplomatije, da stručnost, etičnost, mladost i poznavanje jezika i rada diplomatije jesu reference koje trebamo sagledati i na osnovu toga iste predložiti. To nije bio slučaj”, navodi se u dopisu koji prenosi NAP.

Ostavku daje 18 članova NIP-a, izabranih na različite pozicije unutar stranke, ali među njima su i kantonalni zastupnici I vijećnici. Prvi na spisku je Azhar Sejarić, predsjednik Povjereništva mladih BiH, član Predsjedništva NIP-a, zastupnik u Skupštini USK, predsjednik NIP-a Ključ. Sejarić je bio jedan od kadrova NIP-a koje je predsjednik stranke lično promovisao na press konferencijama. 

A sutrašnji zakazani sastanak potvrdio je za N1 državni zastupnik Zlatko Miletić.

“Koliko ja znam, doduše neformalno, a znam iz više izvora da će do susreta Osmorke doći sutra u 11 sati, navodno u Konjicu. Tu će se razgovarati o svim problemima. Ja mislim da sve što se dešava trenutno u BiH nije dobro, da ove smjernice i načela nisu potpisani u tom smislu da bi Dodik radio ovo što radi u nekoliko zadnjih dana, mislim da to nije dobro ni za Osmorku niti za bilo koga u BiH. Zaista, Osmorka u tom smislu treba sjesti, preispitati svoje mjesto i ulogu u svemu ovome, donijeti odluke da vidimo kako, na koji način, šta trebamo činiti i da li možemo Dodika urazumiti”, rekao je Miletić.

Napomenimo i da su Narodni evropski savez i Stranka za BiH jasno dali do znanja da se moraju zaustaviti pregovori s Miloradom Dodikom o daljem formiranju vlasti dok se ne zaustave udari na državu.

Izvor: Oslobođenje

Related posts