Zločin koji je šokirao planetu: Svjetski mediji prisjećaju se genocida u Srebrenici

Na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, mediji širom svijeta prisjećaju se zločina u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a koji je šokirao svjetsku javnost.

Između ostalog, vodeći američki listovi New York Times i Washington Post objavili su kako je na današnji dan, 11. jula 1995. u Srebrenici počinjen genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka.

– Bosanski Srbi zauzeli su većinski muslimanski grad 11. jula 1995. okupivši muslimane Srebrenice i ubijajući više od 8.000 muškaraca i dječaka. Bio je to najgori masakr u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Eksperti još iskopavaju tijela žrtava iz sakrivenih masovnih grobnica. Mnogi ostaci su rasuti i stručnjaci moraju koristiti DNK analize kako bi sastavili tijelo od kostiju pronađenih na lokacijama kilometrima udaljenim jedna od druge, dok su se počinitelji trudili da sakriju ratni zločin – piše Associated Press u tekstu koji su prenijeli svi važniji svjetski mediji.

Video reportažu iz Srebrenice donio je TRT World, koji ovaj grad danas, 23 godine nakon genocida, opisuje kao “grad duhova”“ i “zaboravljeni grad”podijeljen vlastitom historijom.

– Samo 7.000 ljudi registrovano je u općini koja je nekada imala 37.000 stanovnika, a tek nekoliko stotina ih zapravo živi u gradu. Obnova ide veoma sporo, investicije su rijetke, nezaposlenost visoka. U Srebrenici nema kina, pozorišta, pekare, mesnice, obućara ni urara – navode reporteri TRT-a.

Izvor: Faktor

Related posts