Životna priča kolumbijske zvijezde: Njegov drugi otac bio je ubica, otmičar i desna ruka Pabla Escobara

Za sve što je napravio u fudbalu može da zahvali Gustavu Upeguiju, opakom mafijašu, bliskom saradniku Pabla Escobara, koji je prepoznao njegov talenat.

Upegui je izvršavao najprljavije poslove kao produžena ruka Escobarovog kartela.

U devedesetim je u Kolumbiji bilo moderno da mafijaši kupuju fudbalske klubove. Tako je i Upegui kupio Envigado, skromnog drugoligaša, a cilj je bio proizvoditi talente i prodavati ih u Evropu.

Priča o odnosu Jamesa Rodrigueza i jednog od vodećih kolumbijskih mafijaša počela je 2003. godine.

Upegui ga je zapazio na jednom turniru za igrače do 13 godina, koji okuplja najbolje talente u države. Tada je Rodriguez briljirao, a postigao je dva pogotka direktno iz kornera. Odmah ga je želio dovesti, ali Jamesov klub Academia Tolimense nije bio zadovoljan ponudom. Ipak, ona je svejedno prihvaćena.

Kada je i porodica pristala, Rodriguez je preselio u Medelin, gdje je trebao trenirati, a čim statsa zaigrati u Envigadu. Živio je u luksuznom stanu, smještenom tik pored trening-centra.

Ljudi iz Medelina bili su zabrinuti što je James mršav i nizak za svoj uzrast, iako je svima bilo jasno da se radi o ogromnom potencijalu.

Upegui nije očajavao. Brzo je došao do rješenja, a mišićnu masu mu je ojačao uz pomoć steroida. James je dobrio narandžasti dres sa brojem 10 za debi na velikoj sceni. Imao je samo 14 godina.

Dok je Jamesova karijera brzo napredovala, Upegui je ubije. Samo mjesec dana nakon debija svog štićenika na njega je izvršen brutalan atentat u Kolumbiji.

Jamesov djed kasnije je priznao da je Upegui jedini vjerovao u kolumbijskog repezentativca.

Related posts