Većina novozaraženih sa područja USK ima blažu kliničku sliku, nekoliko osoba hospitalizovano

Većina novozaraženih osoba sa područja Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog se vode kao pacijenti sa blažom kliničkom slikom, potvrđeno je za Klix.ba

U Kantonu Sarajevo hospitalizovane su četiri osobe i nalaze se u izolatoriju, a na svu sreću nema pacijenata na respiratoru.

Većina zaraženih su osobe mlađe životne dobi, a trenutno je zaraženo ukupno 29 osoba. Prema mjestu prebivališta po devet osoba je iz Općine Centar (plus jedna iz Srbije koja je hospitalizovana) i Općine Novi Grad. Četiri su iz Vogošće, po dvije iz Novog Sarajeva i Trnova te po jedna sa područja Starog Grada i Ilidže.

Među današnjih sedam novozaraženih osoba sa područja Kantona Sarajevo četiri osobe su sa područja Općine Novi Grad te po jedna iz Novog Sarajeva, Vogošće i Trnova.

Što se tiče Tuzlanskog kantona trenutno na liječenju u UKC Tuzla muškarac iz ovog grada te jedna žena i dva muškarca iz Živinica. Svi su srednje teške kliničke slike i niko nije priključen na respirator.

Oni koji su u izolaciji većim dijelom su asimptomatski, a ostali sa blažom kliničkom slikom koja je ogleda u blago povišenoj tjelesnoj temperaturi ili gubitku čula okusa i mirisa.

U SKB Mostar hospitalizovana je jedna starija ženska osoba.

Epidemiolozi apeluju na građane da redovno nose zaštitne maske, izbjegavaju direktan kontakt i drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Naglašava se i redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija te izbjegavanje grupnih okupljanja, grljenja, rukovanja i ljubljenja.

Izvor: rtvusk.ba

Related posts