"Većina" (12 poslanika) od 30, sa SDA DF i Laburistima, traži vanrednu sjednicu

U petak 24.og održaće se sjednica kolegija Skupštine na kojoj će se razmotriti zahtjev za sazivanje 19. vanredne sjednice Skupštine nakon debakla sa posljednjom redovnom sjednicom na kojoj nije usvojen ni dnevni red.

Zahtjev za vanrednu sjednicu potpisalo je 12 poslanika i to:
Iz SDA :
Samir Veladžić
Nijaz Hušić
Mehmed Mahmić
Edin Bašagić
Sanel Mahić
Asmir Ćufurović
i Samir Muminović.

Nedostaju potpisi Damira Hodžića, vjerovatno opravdano, zatim Ahmeta Egrlića koji nije bio ni na prošlog sjednici, kao ni Nisveta Jusića, čija podrška većini i jeste upitna zbog ponovno uvedenog povjereništva u Bužimu.
Dakle SDA za sada ne uspjeva okupiti ni sve svoje poslanike.

Zatim tu su potpisi DF-a:
Ekrem Prošić
Farko Hodžić
i Sanil Hasić.
Amira Murića koji je iz SDP-a prešao u Vladajući DF, nema među potpisanim.

I tu su i dva potpisa laburista, Mirveta Beganovića i Rasima Kantarevića, čime se špekulacije o podršci Laburista Vladajućem dvojcu SDA i DF, na neki način potvrđuje.

Razlog za traženje vanredne sjednice, kako je obrazloženo, je da “bi se razmatrala pitanja od općeg značaja za Kanton, a koji su prije svega u zašititi zdravlja i funkcioniranja zdravstva”…

… jer sjećamo se da je na posljednjoj propaloj redovnoj sjednici sa neusvojenim dnevnim redom propao i zahtjev za kredit od 13 miliona radi zatvaranja duga bolnici (tokom spornih protesta uposlenih u bolnici).

A drugi sindikat, sindikat doktora, na ivici je generalnog štrajka i zahtjevaju veće plaće (oko 4 miliona značajnija izdvajanja na godišnjem planu).

Na to sve, SBB je povukao svoje ministre iz Vlade te su zatražili i od premijera da podnese ostavku i mandat da na raspolaganje Skupštini kantona.

Related posts