Utakmica Srbija-Švicarska: Nacionalistički ispadi Goce Tržan i rasprava sa tviterašima iz BiH

Zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu, tačnije zbog utakmice između Srbije i Švicarske, koja je odigrana sinoć, uzavrelo je i na estradi. Da budemo precizniji – na Twitteru.

Srbijanska pjevačica Goca Tržan, na toj društvenoj mreži je “protestovala” sugerirajući da na srbijanskim radio satanicama treba zabraniti muziku pjevačice Dua Lipe.

Lipa, čiji su roditelji porijeklom sa Kosova, inače je rođena u Londonu. “Grijeh” ove planetarno poznate i popularne pjevačice je to što je na društvenim mrežama objavila fotografiju švicarskih reprezentativaca porijeklom sa Kosova i iz Albanije koji su sinoć tokom utakmice pokazali simbol dvoglavog orla sa albanske zastave.

Tržan je to toliko izrevoltiralo da se nije mogla suzdržati pa je napisala prvo tvit o zabrani emitovanja pjesama Dua Lipe, a kasnije je pokušala i objasniti svoj stav, ali sudeći po reakcijama tviteraša, bezuspješno:

Da stvar bude gora, pjevačica je izazvala kontraefekat svojim tvitovima. Ušla je u raspravu i sa tviterašima iz Bosne i Hercegovine, pa je tako sebi dala za pravo da dokazuje kako su svi oni Srbi. Razumljivo, tviteraši se nisu izjašnjavali o svojoj nacionalnoj pripadnosti, pa su tako mogli biti i Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Bosanci i Hercegovci, sasvim nebitno, ali je Tržan u svojim tvitovima pokazala jasnu namjeru, bez skrivenih aluzija, kada je u nacionalističkim ispadima napisala da su im makar “deda ili pradeda bili Srbi”.

Neki su joj sugerirali da smiri strasti i da joj nije 14 godina da tako reagira. A imajući u vidu da se pokušava obračunati sa planetarno popularnom pjevačicom koja vjerovatno nije ni čula za Gocu Tržan, dobila je i savjet: “Smiri se Gordana tebe i ovako niko nikad neće pustati dalje od Zvornika”. Tu su i brojne druge reakcije, a Tržan je najavila da će uskoro održati koncert u Sarajevu.

Izvor: Faktor

Related posts