Uskoro nas neće imati ko liječiti

Odlazak ljekara mučit će našu zemlju i ove godine. Prema predviđanjima strukovnog sindikata, koji već mjesecima upozorava na tešku situaciju u zdravstvu, navodeći da je ova oblast dovedena na rub propasti, iz BiH će trbuhom za kruhom otići čak 400 vrsnih ljekara, stomatologa, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja!

Ove alarmantne brojke iznio je za “Avaz” dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije BiH.

Neizdrživo stanje

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje u zdravstvu je neizdrživo, pa se hitno moraju poduzeti konkretni koraci kako ne bi došlo do kolapsa.

Da je stanje alarmantno, pokazuju podaci da je našu zemlju u posljednje dvije godine napustilo čak 500 ljekara, iako našem zdravstvu trenutno nedostaje čak 3.000 doktora, ponajviše psihologa, patologa, anesteziologa…

– BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi – pokazuju podaci sindikata.

Mladi ljekari, kako kažu iz sindikata, odlaze za boljim uvjetima rada, boljom plaćom, ali i u potrazi za kakvim-takvim poslom, koji u ovoj zemlji ne mogu naći. Prema pokazateljima, medicinari, prije svega oni iz operacionih sala te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Za koju godinu, kaže Zaid, neće imati ko da nas liječi.

Ključna sedmica

S ovim gorućim problemima, istakao je dr. Zaid, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, koje, kako navodi, još nije nikakvim stimulativnim mjerama pokušalo zadržati ili vratiti ljude.

Zaid ističe i da još iz ovog ministarstva nisu dobili poziv na pregovore o kolektivnim ugovorima, iako je, podsjeća, Federalna vlada 23. decembra zadužila ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da krene u pregovore sa sindikatom.

– Ako se nastavi ministrovo ignorisanje, mi nastavljamo s već otpočetim pripremama za generalni štrajk. Na ulicu ćemo izaći pred Ministarstvo zdravstva FBiH i zdravstvene ustanove. Sljedeća sedmica za nas je ključna. U toj sedmici moramo imati prvu sjednicu ili izlazimo na ulice – poručuje Zaid.

Služba za zapošljavanje KS

Da je stanje u zdravstvu neuređeno, pokazuju podaci Službe za zapošljavanje Sarajevskog kantona, gdje je na birou veliki broj ljekara koji godinama ne mogu naći posao, iako potreba za njima postoji.

67 – fizioterapeuta
15 – mikrobiologa
133 – psihologa
128 – doktora medicine
127 – stomatologa
90 – magistara farmacije
151 – laboratorijskih tehničara
170 – stomatoloških sestara
464 – zubotehničara

Related posts