USK: Kazne i do 5.000 KM za advokate koji ne dođu na ročišta?

U Unsko-sanskom kantonu već deseti dan više od 40 advokata odbija raditi po službenoj dužnosti sve dok im ne budu isplaćena dugovanja iz 2017. godine veća od 800 hiljada KM.

Osjetljivi predmeti

Dok ne dođe do kompromisa, otkazuju se pretresi u sudovima USK i tako je već devet dana u predmetima u kojima se dodjeljuju advokati po službenoj dužnosti. Ipak, odobrenje za rad u Advokatskoj komori dali su advokatima angažiranim u slučaju migranta osumnjičenog za ubistvo, koji bi se usljed neodržavanja pretresa našao se na slobodi.

– Cijeneći ozbiljnost i osjetljivost predmeta, u kojem je određen pritvor migrantu osumnjičenom za krivično djelo ubistvo, napravili smo izuzetak od pravila da ne pružamo usluge i dali smo odobrenje kolegama da mogu obaviti svoj zadatak vodeći se zaštitom branjenika, javnosti i pravde. Bilo bi nedopustivo da se ročište ne održi i tako osumnjičeni nađe na slobodi – kazao je Salih Hodžić, član Advokatske komore.

S druge strane, na naš upit o mogućim sudskim kaznama i do 5.000 KM za one advokate koji se ne budu pojavljivali na ročištima, kako nam je kazao Ilijas Midžić, predsjednik UO Regionalne advokatske komore USK, Hodžić nije htio prejudicirati.

Zvaničan akt

– Mi o tome nemamo zvaničan akt od suda, sudija niti predsjednice suda. Smatram da će ako do toga i kad dođe, advokatska komora za svoje članove naći rješenje i zaštititi ih. U ovom trenutnu o tome ne bih htio špekulirati jer ne znam ni hoće li doći do toga. Pismenog traga niko nema. Vjerovatno su to bile usmene opaske – kazao je Hodžić.

Pravo sudije da procijeni

Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda, u telefonskom razgovoru kazala nam je da do danas nije izdata nijedna kazna za advokate koji odbijaju pružati advokatske usluge po službenoj dužnosti. No, dodala je da je pravo svakog sudije da procijeni opravdanost odsustva.

avaz.ba

Related posts