U Njemačkoj uhapšen Pudždemon

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonija Karles Pudždemon pritvoren je danas na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Advokat bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona potvrdio je da je danas njemačka policija pritvorila Pudždemona.

Njemačka policija je Pudždemona zaustavila na granici kada je htio da uđe u Dansku, rekao je advokat Žaume Alonso-Kueviljas, prenela je agencija AP.

Advokat je rekao da se Pudždemon vraćao u Belgiju, u kojoj je živio od kada je pobjegao iz Španije kako bi izbjegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.

Nemačka policija potvrdila je da je danas uhapsila bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona po međunarodnoj poternici koju je izdala Španija.

Kako je saopšteno, Pudždemon je uhapšen u sjevernoj njemačkoj državi Šlezvig-Holštajn, nedaleko od grada Flensburga, oko sedam kilometara od granice sa Danskom, prenijela je agencija Rojters.

Policija nije precizirala gde se Pudždemon nalazi u pritvoru.

Suočen sa prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Pudždemon je juče napustio Finsku i otputovao za Belgiju.

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju gde planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finske vlasti su saopštile da nisu znale gdje se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsjednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsjednika Katalonije.

Torent je donio takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsjednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sjednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

Related posts