U Mrkonjić Gradu nisu predvidjeli da će jednom biti neki Čović: Ne može uskladiti raspored s Danom državnosti!?

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je 25. novembar. Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića taj datum “nije i ne može biti državni praznik”, dok je za člana Predsjedništva Dragana Čovića Dan državnosti onaj datum koji se uklapa u njegov raspored.

Ove godine je Čović zamislio da se Dan državnosti BiH obilježi “nekoliko dana prije ili poslije” 25. novembra, odnosno 19. ili 27. novembra. S obzirom da Dan državnosti i Čović nikako nisu mogli usaglasiti rasporede, on je u konačnici odlučio da neće učestvovati u organizaciji obilježavanja tog državnog praznika u zgradi Predsjedništva BiH.

Neodgovorni vjećnici, njih 247, koliko ih se 25. novembra 1943. godine okupilo u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, nije u obzir uzelo mogućnost da se taj datum 74 godine kasnije neće uklopiti u kalendar člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ono što je naročito povrijedilo Čovića jeste saznanje da je njegov kolega iz Predsjedništva BiH namjeravao 25. novembar obilježiti – 25. novembra. Taj nerazuman potez je bila kap koja je prelila čašu i Čović je odlučio definitivno ne učestvovati u obilježavanju tog praznika.

S obzirom da se Dan državnosti nije mogao prilagoditi Čoviću, njegovom tradicionalnom obilježavanju ove godine neće prisustvovati ni njegove stranačke kolege iz HDZ-a BiH.

Koje su to važne i neodložne državničke obaveze zbog kojih je pokušao deložirati Dan državnosti sa svog datuma, Čović nije otkrio. Nije ponudio ni racionalno objašnjenje zašto je prihvatao bilo kakve obaveze, ukoliko takve uopće postoje, na datum u kojem se obilježava Dan državnosti. Javnost bi, sigurni smo, voljela znati koja je to obaveza važnija od Dana državnosti zemlje kojom Čović kao dio kolektivnog tijela predsjedava. Ne sumnjamo da se radi o nekom ključom događaju jer sve drugačije od toga bi se moglo ocijeniti kao Čovićevo nepoštivanje države BiH.

Related posts