U Jeruzalemu novi prosvjed protiv Netanyahua

Više tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u Jeruzalemu ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, optuženog za korupciju tražeći njegovu ostavku, javlja AFP.

Slični prosvjedi česti su posljednjih tjedana protiv “korupcije vlade” i ponekad prerastu u žestoke sukobe s policijom.

Izraelski mediji navode da se na prosvjedu u subotu okupilo više od 5000 osoba.

Prosvjednici su zahtijevali ostavku Netanyahua koji je u tri afere optužen za korupciju, prijevaru i zloporabu povjerenja.

Tvrde da premijer loše upravlja epidemijom koronavirusa i upozoravaju na njegove napade na demokraciju.

“Dosta nam je korumpiranih”, “Dosta onih koji nemaju veze sa stvarnosti”, “Gdje je moral? Gdje su vrijednosti? Koji nered!”, pisalo je na njihovim transparentima.

“Benjamin Netanyahu koristi se koronakrizom da ostane na vlasti. On neće podnijeti ostavku, moramo ga izgurati, drugo nam ne preostaje”, ocijenio je 63-godišnji Eran Feitelson, profesor geografije.

Prosvjednici su također kritizirali zakon izglasan prošli tjedan koji vladi daje specijalne ovlasti za borbu protiv covida-19 do lipnja 2021. i ograničava kontrolu parlamenta nad odlukama vlade.

Prvi put nekoliko stotina prosvjednika okupilo se u subotu ispred rezidencije premijera u Caesarei gdje on s obitelji boravi tijekom vikenda, prenose mediji.

Kao i prethodnih tjedana nekoliko tisuća Izraelaca prosvjedovalo je u Tel-Avivu i drugim gradovima zemlje protiv vladina vođenja sanitarne i gospodarske krize.

Nakon što je uspješno obuzdao širenje epidemije u ožujku i travnju, Izrael je danas među zemljama u kojima se najbrže širi.

Tamo je službeno zabilježeno više od 60.000 zaraženih i 455 umrlih. Posljednjih dana ima dnevno po više od tisuću novooboljelih.

Izvor: N1/Hina

Related posts