U Cazinu osnovano Udruženje pasa Kangala

Portal cazin.net upoznaje sve ljubitelje pasa sa radom udruženja i ovom veličanstvenom pasminom, koja je porijeklom iz Turske.

Naime, “Udruženje Kangala Cazin” u našem gradu osnovano je nedavno, sa ciljem da se okupe svi vlasnici i ljubitelji ove pasmine iz Cazina, drugih gradova BiH te regiona, na jedno mjesto. Vlasnici će tu moći postavljati slike svojih pasa, ugovarati parenja, razmjenjivati iskustva, savjete, mišljenja, razgovarati sa drugim vlasnicima i prezentirati svoje pse.

Kangal je jedna od nacionalnih pasmina Turske na koju su najponosniji. Ime pasmine dolazi od grada Kangal u regiji Sivas u središnjoj Anatoliji u središnjem dijelu Turske. Međutim, područje na kojem rade turski pastirski psi kangali je područje čitave Turske gdje se još koristi tradicionalni način stočarenja ne ograničavajući se samo na regiju Sivas.

Turski pastirski pas kangal je izvorno čuvar stoke. Koristio se i za čuvanje velikih područja i palača. Jedna od najvažnijih osobina kangala je njihov temperament. Kada rade su vrlo ozbiljni i oprezni, a za vrijeme odmora su vrlo mirni i prijateljski raspoloženi prema ljudima. Veoma su privrženi ovcama i brane ih od bilo kakvih prijetnji i problema.

Iako su veliki i hrabri dobro se slažu s drugim psima iste vrste. Vrlo su društveni i omiljeni psi i prava je rijetkost da napadnu čovjeka bez dobrog razloga. Kangali su veoma prijateljski raspoloženi prema djeci. Kangali su toliko tolerantni prema djeci da ih bilo koje dijete može dirati, pa čak i zajahati bez ikakvog problema. Danas kangali također žive u velikim gradovima, ali im mora biti osigurano dovoljno veliko dvorište. Kangal treba čovjeka u svojoj blizini, tako da svako ko želi imati kangala mora biti svjestan da moraju provesti dovoljno vremena sa njima.

Dakle, ako neko ima dovoljno vremena i dovoljno veliki prostor za velikog psa, kangal može biti jedan od najboljih izbora kao pas čuvar i kućni ljubimac.

Ukoliko ste i sami vlasnik ili ljubitelj ove pasmine psa posjetite Facebook profil Udruzenje Kangala Cazin. Tu ćete pronaći sve korisne informacije ali i imati priliku izmijeniti iskustva, mišljenja i savjete sa drugim vlasnicima, piše cazin.net.

Related posts