U Brčkom usvojen Zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima

Skupština Brčko distrikta danas je u drugom čitanju usvojila Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda u ovoj lokalnoj zajednici, gdje će vlasnici ugostiteljskih objekata imati šest mjeseci da adaptiraju te objekte prema ovom zakonu.

Lidija Ljubojević, poslanik SDS-a čiji je klub poslanika i predlagač zakona, izrazila je nadu da će građani distrikta koji konzumiraju duhanske proizvode poštovati ovaj zakon.

“Na kraju krajeva, kada odemo van distrikta korisnici duhanskih proizvoda su prisiljeni da poštuju zakonsku regulativu tih sredina u kojima se nalaze, onda im to ne predstavlja problem”, dodala je Ljubojevićeva.

Poslanik HDZ-a BiH Tomislav Stjepanović naglasio je da je u odnosu na prvo čitanje zakon korigovan u dijelu koji se odnosi na otvorene objekte ili stadione, gdje nije moguće izvršiti primjenu.

“Vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 metara kvadratnih površine omogućava se da se opredijele da li je njihov objekat za pušače ili nepušače, što će biti vidljivo označeno. Za sve druge javne objekte, posebno objekte gdje se poslužuje ili prodaje hrana, izričita je zabrana konzumacije duhana i duhanskih proizvoda”, naveo je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, svi drugi će imati fizički odvojene prostorije za pušače, gdje će morati biti ugrađene posebne ventilacije.

On je dodao da su poslanici svjesni da će to izazvati dodatna ulaganja vlasnicima objektata, ali da zdravlje građana mora biti na prvom mjestu.

Related posts