U Bihaću i Cazinu otvoreni novogodišnji sajmovi obrta i domaće proizvodnje

Povodom novogodišnjih praznika, u Bihaću i Cazinu danas su otvoreni novogodišnji sajmovi malih poduzetnika i domaće proizvodnje, na kojima će svoje proizvode predstaviti preko 50 izlagača i proizvođača.

U Bihaću je na Gradskom trgu u sklopu obilježavanja novogodišnjih praznika “Bihaćka zimska čarolija” otvoren “Novogodišnji sajam 2016”, a organizatori su i ove godine Bišćanima prezentirali domaće obrte i firme.

Otvaranju novogodišnjeg sajma, koji se održava već sedam godina, prisustvovao je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

“Jako sam sretan što smo i ove godine uspjeli organizovati sajam koji je tradicija u posljednjih nekoliko godina. Prilika je to za sve naše male poduzetnike i obrtnike, koji puno rade, a malo zarađuju, da reklamiraju svoje proizvode, a mi smo im pokušali pomoći u njihovom biznisu i nadam se da će i građani biti zadovoljni sa ponudom i uslugama koje su im ponuđene”, kazao je Fazlić.

Ove godine na sajmu u Bihaću učestvuje preko 30 izlagača, među kojima se nalaze proizvođači ljekovitog bilja, meda, slastičarskih proizvoda, suvenira i unikatnog nakita. U sklopu sajma je održana i promocija CD Dječijeg radijskog festivala “Igrajmo se pjesmom 2016” uz nastup dijela učesnika festivala.

Pored toga, Udruženje ABC iz Bihaća realizovalo je humanitarnu akciju pod nazivom “Kutija iznenađenja”, gdje su članovi udruženja sa volonterima podijelili prikupljene paketiće mališanima i štićenicima JU Socijalno pedagoška životna zajednica, Udruženju “Radosti druženja”, Udruženju “Sunce”, Udruženju djece i mladih oboljelih od dijabetesa, Dnevnom centru za djecu u riziku i Centru za djecu bez roditeljskog staranja “Duga”.

U Cazinu je, pak, danas otvoren novogodišnji Sajam domaćih proizvoda na kojem se prvog dana predstavilo 20-tak izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Riječ je o sedmodnevnoj manifestaciji koju organizira Općina Cazin sa ciljem promocije domaćih proizvoda visoke kvalitete.

“Med i drugi pčelinji proizvodi su zbog prehlade i gripe veoma traženi u ovom periodu, zbog čega smo danas ponudili čak pet vrsta meda livadski, lipov, šumski, bagremov i kestenov. Tu su i mješavine na bazi polena, propolisa i matične mliječi”, istakla je Bajrama Hodžić iz Cazina.

Osim pčelinjih proizvoda, na više od 20-tak štandova Cazinjani će do 30. decembra moći kupiti i razne čajeve, sirove i brojne druge proizvode iz kućne radinosti.

Izlagači su istakli da je ovo period kada je potrošnja naših građana nešto veća nego u ostatku godine, da očekuju bh. građane iz dijaspore koje stižu ovih dana u našu zemlju, pa se nadaju da će uspjeti i zaraditi više novca. – piše klix.

Related posts