Svježija jutra donose probleme suhoj koži

Čim počnu svježija jutra i hladniji dani, osobe sa suhom kožom imaju brojne probleme jer je tada suhoća još više izražena.

Osim hladnoće, na izraženiju pojavu suhoće utiču i centralno grijanje, prečesto kupanje uz upotrebu loših sapuna, ali i određene bolesti kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza, dijabetes…

Hrana 

Ishrana je izuzetno važna za kvalitet kože, prije svega suhe. Ako nema dovoljno esencijalnih masnih kiselina u organizmu, takođe dolazi do njenog isušivanja. Da bi se ovo neprijatno stanje izbjeglo, trebalo bi svakog dana jesti maslinovo ulje u salati, ali i koštunjave plodove i sjemenke. Ako to zbog dnevnih obaveza izgleda komplikovano, trebalo bi nabaviti laneno ili riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama, i svaki dan uzimati po kašiku.

Vitamin A 

Suhoća kože može da nastane i zbog nedostatka vitamina A, zbog čega bi svakog dana trebalo pojesti bar jednu svježu mrkvu. Da ovog vitamina nema dovoljno vidi se po dlanovima, koji su na vrhu, kada se rašire prsti, bijelosive umjesto žućkaste boje.

Vitamin E 

Vitamin E takođe je bitan, a najviše ga ima u sjemenkama bundeve, bademima, maslinama, špinatu, blitvi. Bitan je i vitamin C jer pomaže u stvaranju kolagena koji jača kožu. Svemu ovome treba dodati i kvalitetan multivitamin bogat bioflavonoidima. Cink je isto vrlo važan za organizam, a ima ga u morskim plodovima, mesu, jajima, koštunjavom voću i sjemenkama.

Voće i povrće 

U hladnim danima koža je kod mnogih i iziritirana, crvena, praćena svrabom. To je najčešće zbog teške hrane i zanemarivanja voća i povrća, bogatih antioksidansima. Zato, ako ne postoji mogućnost konzumiranja svježeg voća i povrća, dobro je da se uzimaju kapsule omega-3 masnih kiselina triput dnevno, koje su protivupalne.

Tokom hladnih dana treba piti vodu, pri čemu je poželjno unositi dva litra dnevno, naglašavaju stručnjaci.

 

(Vijesti.ba / NN)

Related posts