Strani proizvođači lijekova pitaju gdje je esencijalna lista za USK?

Ministar Zdravstva USK Hazim Kapić sastao se danas u Bihaću sa Otpravnikom poslova Ambasade Republike Makedonije u BiH Aleksandrom Krstevskim te predsjednikom udruženja međunarodnih proizvođača lijekova za Bosnu i Hercegovinu Nedžadom Kečom i njihovim suradnicima.

Povod sastanka je usvajanje nove liste esencijalnih lijekova za ovaj kanton, koja se nije mijenjala više od 10 godina.

– Nakon dugo vremena su u USK počele pozitivne promjene, zato želimo da vidimo šta se dešava sa esencijalnom listom. Ona je bila praktično monopolski zaštićena. Vlada USK je 2. novembra jednoglasno usvojila prijedlog nove esecijalne liste, ali se i dalje čeka potpis premijera da bi ta lista bila objavljena. Mi smo ovdje da damo podršku ministru zdravstva da istraje na zakonitosti i legalnosti esencijalne liste te da poveća dostupnost lijekova ljekarima i pacijentima. I prošli ministar zdravstva je smijenjen zbog esencijalne liste, jer se dirnulo u osinje gnijezdo kriminala i korupcije, to jest upravo u takvu zaštićenu esencijalnu listu na uštrb Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o konkurenciji na tržištu – kazao je Nedžad Kečo.

On ističe da je otvorenost i konkurentnost na tržištu lijekova obaveza i u zahtjevima o pridruženju EU. Međutim, dosadašnje preferiranje domaćih proizvođača lijekova u BiH, nije u tom duhu.

– Ako ćemo biti iskreni, mi i nemamo u BiH domaćih proizvođača lijekova otkako je Vlada Federacije prodala većinski dio njihovih dionica, tako da su svi oni strane kompanije. Zakon o lijekovima nas obavezuje da ensencijalna lista kantona mora biti usklađena sa Federalnom listom. USK je odavno nije usklađivao, a to je naša Zakonska obaveza. S obzirom da su se kod nas forsirale, uslovno rečeno domaće kompanije, mi sada moramo jednako svima obezbjediti iste mogućnosti. Mi nemamo pravo favorizirati niti zakidati bilo kojeg proizvođača – kazao je ministar zdravstva Hazim Kapić.

Trenutno je sa prijedloga esencijalne liste USK izdvojen određeni broj proizvođača lijekova. Ministar ne zna gdje je došlo do greške, ali je kazao da će nepravilnost biti ispravljena.

Izvor: Oslobođenje – Strani proizvođači lijekova pitaju gdje je esencijalna lista za USK?

Related posts