Srednjoškolci u USK: Mi smo snaga koju treba iskoristiti, ne problem koji treba rješavati

Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK), koja je prva počela organizaciju Međunarodnog dana srednjoškolaca na kantonalnom nivou još 2008., ga je i ove godine tradicionalno obilježila 17. novembra.
Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na poginule praške studente koji su 17.11.1939. godine mirno protestvovali protiv nacističke okupacije i zatvaranja obrazovnih institucija, te potom streljani bez prethodnog suđenja.

Program je u cijelom USK započeo u 11 sati sa defileom kroz grad. Također je urađen i flash mob u čast poginulim praškim studentima i srednjoškolcima. Tokom defilea su srednjoškolci nosili razne natpise poput „Najbolji nogometaš“, „Najbolji matematičar“, „Najbolji ekonomista“ i slično, te 2 velika platna. Jedno platno je imalo karakterističan natpis za svaki grad, a drugo je imalo upečatljivu univerzalnu poruku za sve, koja glasi: „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?“. Tim putem srednjoškolci ukazuju na svjesnost svih dešavanja i problema koje vlast i nadređeni trebaju riješiti, te teže ka napretku.

Centralna manifestacija je održana na gradskim trgovima ili, ukoliko su bili loši vremenski uvjeti, u većem zatvorenom prostoru, tipa gradske galerije, školske dvorane, kina i slično. Ona se sastojala od čitanja govora o Danu srednjoškolaca i motivacionih govora mladih uspješnih ljudi, te njihov put do uspjeha. Drugi dio programa je bio zabavnog karaktera i bogatog sadržaja, završen je pisanjem motivacionih poruka na „univerzalno“ platno.

PR Mreže vijeća učenika USK, Lejla Habibović, je naglasila kako je glavni cilj obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca upoznavanje javnosti sa kapacitetom, snagom i značajem srednjoškolaca, te posebno akcentovanje njihove ujedinjenosti i djelovanja zajedničkim snagama, stoga ne smijemo zaboravljati da su srednjoškolci pokretačka snaga i izvor koji država treba iskoristiti, a ne problem koji treba rješavati.

Related posts