Sportski događaj godine u SAD-u: Eaglesi osvojili prvi Super Bowl u historiji kluba

Klub Philadelphia Eagles uspio je u onom čemu se malo ko nadao, pobijedio je i nadigrao favorizirani tim New England Patriotsa i uzeo trofej koji su igrači i navijači čekali tolike godine. Na kraju je rezultat bio 41:33 i Lombardijev trofej putuje u Grad bratske ljubavi.

Veliki New England Patriotsi ostali su kratki za svoj šesti trofej u Brady – Belichick eri, prvenstveno zbog onoga u čemu su oni obično najjači, pozivanja akcija i tehničkih grešaka.

Prvo poluvrijeme, jedno od luđih i nevjerovatnijih u cijeloj super bowl historiji, završilo je prednošću Philadelphije 22:12. Utakmica je od početka bila više nego zanimljiva i veoma zabavna za neutralne posmatrače, što obično znači da je obilovala greškama i nelogičnim taktičkim odlukama.

Kako inače objasniti da prvo poluvrijeme bude okončano nevjerovatnom trik akcijom u kojoj hvatanje za touchdown ima Nick Foles, inače dodavač Eaglesa. Philadelphia je tako u nekom ludom scenariju pokazala Patriotsima kako se izvodi akcija koju legendarni Tom Brady nije uspio kompletirati desetak minuta ranije.

Sve je počelo s dva odlična napada s obje strane koji su završili samo poentiranjem za tri poena. Nakon toga je uslijedio sjajan touchdown Alshona Jefferya nakon dodavanja Nicka Folesa od 34 yarda.

Patriotsi su u tom dijelu igre dominirali za njih neuobičajenim tehničkim greškama i nerazumljivim trenerskim odlukama. Kako inače objasniti ranije navedeni pokušaj s dodavanjem na dodavača ili dva promašaja Stephena Gostkowskog. Promašaji kickera se mogu povezati i s pritiskom koji nosi najveća utakmica, jer je kolega s druge strane Jake Elliott isto imao promašaj prilikom pokušaja konverzije dodatnog poena.

Drugi dio krenuo je dominacijom hvatačke jedinice Patriotsa, prvenstveno gorostasnog Roba Gronkowskog, ali i Hogana i Amendole. Odbrana Patriotsa skoro da ništa nije mogla odbraniti, posebno su Eaglesi dominirali u konverziji trećih i četvrtih pokušaja.

Ipak, nakon drugog touchdowna Roba Gronkowskog, New England je došao u minimalnu prednost 33:32 devet minuta prije kraja. Patriotsi ne uspijevaju odbraniti sljedeći napad kad touchdownom poentira Zach Eertz, ali Eaglesi ne uspijevaju napraviti konverziju za dva poena i ostaju samo na pet poena prednosti.

U narednom napadu utakmica biva odlučena kad Graham izbija loptu iz ruku Bradyju, a Philadelphia u napad potom zabija field goal za konačnih 41:33.

Velika je ovo pobjeda Eaglesa, pod vodstvom sjajnog Douga Pedersena, koji je u ovoj utakmici u mnogo toga nadmudrio legendarnog Billa Belichicka. Dodavač Nick Foles odigrao je veliku utakmicu, iznad svog renomea, imao 373 osvojena yarda dodavanjem za tri touchdowna.

Na drugoj strani ostao je neutješni četrdesetogodišnji Tom Brady, prema mišljenju mnogih najbolji igrač svih vremena, s novim Super bowl rekordom od 505 yarda dodavanjem.

klix.ba

Related posts